Romanya’nın Transilvanya bölgesindeki bir beldede yerel halkın, iki Sri Lankalı işçiyi istememesiyle patlak veren tartışmaların, işletme ile eski çalışanları arasındaki çatışmanın sonucu olduğu anlaşıldı. Irkçıların her yerde olduğunu söyleyen kasabanın belediye başkanı, bu durumun genellenmemesini istedi.
Harghita iline bağlı Ditrau kasabasındaki bir unlu mamüller işletmesi, Sri Lanka’dan iki işçi çalıştırmaya başlayınca yerel halk ayaklandı. İtirazlarda ‘göçmen akını’ korkusu öne çıktı. Irkçı söylemlere karşı adlı makamlar soruşturma başlatı.
İki haftası geride kalan olaylarda resim netleşiyor. Ombudsman Renata Weber’in tespitlerine göre, göçmen karşıtlığını tetikleyen unsur, işletme ile eski çalışanları arasındaki anlaşmazlık. Ağır iş şartlarından şikayet eden eski çalışanlar emeğinin karşılığını alamadığını ileri sürüyor. İşyeri sahibi ise, çevre kasabalar dahil çalışacak eleman bulamamaktan şikayet ediyor.
Ombudsman Weber’in raporunda, yerli halkın bir kısmının aşırı ve hoşgörüsüz tavırlarının altı çiziliyor.
Ditrau kasabasının belediye başkanı Puskas Elemer, ombudsmanın tespitlerine katılıyor. Radio France İnternational’a (RFİ) konuşan Başkan Elemer, genelleme yapılmaması isteğini şu sözlerle dile getiriyor: ”Irkçılık ve yabancı düşmanlığı anlamına gelen fikirleri ileri süren bazıları yüzünden bütün kasaba halkını suçlayamayız. Muhtemel ki bizim beldemizde de bu tipler var. Böylelerinin her toplumda olduğu gibi.”
“MACARİSTAN’DAKİ BASININ SÖYLEMLERİ”
Ditrau Belediye Başkanı, yerel halkın Macaristan basınındaki yabancı karşıtı yayınlardan etkilendiğini itiraf ediyor. Elemer, kafası karışan hemşehrilerinin Sri Lankalı işçilere gösterdiği tepkiyle kasabanın imajına zarar geldiği görüşünde.
Transilvanya bölgesinde Macar azınlığın yoğun yaşadığı Ditrau kasabası 5500 nüfuslu. Belde halkından bin kadar kişinin, Batı ülkelerinde gurbetçi olarak çalıştığı tahmin ediliyor.
Kasabalı, iki yabancı hamurkâra bakıp göçmen akını korkusuna kapıldı