Romanya Haber

‘TÜRK YATIRIMCILAR KÖSTENCE’DE BİN YATAKLI HASTANE İNŞA ETMEK İSTİYOR’

Başbakan Viorica Dancila, Türk yatırımcıların Köstence’de bin yataklı bölge hastanesi yapmak istediklerini söyledi.

Türkiye ve Körfez ülkeleri ziyaretini değerlendiren Başbakan Viorica Dancila, “Türk ve Körfez iş adamlarının Romanya’da yatırım yapmak için çok istekli olduğunu.” söyledi.  Ziyaretini basına değerlendiren Dancila, yatırımcıların özellikle sağlık, alt yapı ve kamu-özel ortaklığı (yap-işlet-devret) projelerine ilgi duyduklarını açıkladı.

“ERDOĞAN İLE ÇOK SICAK BİR GÖRÜŞMEMİZ OLDU”

Ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok sıcak ve yakın bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Başbakan Dancila, “Erdoğan’ın Türk yatırımcıların Romanya’ya duyduğu ilgiden bahsettiğini” aktardı.

TÜRKİYE’DEN KÖSTENCE’YE BİN YATAKLI HASTANE

Dancila, “Sayın Erdoğan, Türk yatırımcıların Köstence’de bin yataklı bölge hastanesi yapma konusunda çok ilgili olduklarını, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 7 ila 10 milyar dolara çıkarmak istedikleri konusunda çok inandırıcı.” diye konuştu.

Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’te de temaslarda bulunan Dancila, “Arap yatırımcıların Romanya’da sanayi parkı ve lojistik üssü kurmak istediklerini.” söyledi.

“ARTAN EMEKLİ MAAŞLARININ KARŞILIĞI BÜTÇEDE OLACAK”

Romanya’nın yatırım için cazip ve yatırımcıların ilgisini çektiğini söyleyen Başbakan, emekli ve asgari ücretlere yaptıkları zamları karşılayacak kaynakları olduğunu belirtti. Dancila, gelecek yılın bütçesinde bu kaynakların açıkça belirtileceğini de söyledi.

AB’NİN DEMOKRASİSİ EN KIRILGAN ÜYESİ

2007 yılında Avrupa Birliği’ne katılan Romanya, henüz Schengen serbest dolaşım bölgesine ve Avrupa Birliği ortak para birimi Euro bölgesine dahil değil. Sosyal Demokrat Parti (PSD) iktidarındaki AB ülkesinde son yıllarda seçilmişler ve atanmışlar arasında erkler ayrılığı üzerinden çatışma yaşanıyor.

PSD lideri Liviu Dragnea hakkındaki yolsuzluk dosyası yüzünden başbakan olamıyor. Dragnea, başbakan olmasının önündeki yasayı esnetmek istiyor. Yargının yürütme üzerinde vesayet kurmaya çalıştığını söyleyip, yargı erkini ve bürokratik yapıyı “paralel devlet” olarak tanımlıyor. (İPA)