Romanya Haber

Tatarlar Mecliste Temsil İçin Formül Arıyor

İki aday arasındaki şahsi çekişme yüzünden Romanya Parlamentosuna adaylık başvuruları kabul edilmeyen Tatar camiası, başka partiden gösterilecek adayın, seçildikten sonra istifa edip azınlıklar grubuna katılmasıyla veya ‘bağımsız aday’ formülüyle parlamentoda temsil yolu arıyor.
16 yıl sonra parlamentoda temsilcisiz kalmakla karşı karşıya gelen Tatar toplumunda, çözüm arayışları devam ediyor. Celil Esergep, yaptığı son basın toplantısında, Ukrayna dış işleri yetkilileriyle görüşüp Romen makamlarına bir itiraz daha yapacaklarını kaydederek, nihai durumun perşembe günü netleşeceğini söyledi. ‘’Hukuken mecliste temsil hakkımız var.’’ diyen Eserghep’in çözüm önerisi şöyle: “Tatar Birliği’nin adayı başka bir partiden ilk sırada adaylığını koyacak. Seçildikten sonra istifa ederek, azınlıklar grubuna dahil olacak.”
‘ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ’
Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği (UDTTMR) Başkanı Celil Esergep, son olarak Yargıtay’ın da onayladığı Merkez Seçim Kurulu Kararına göre Tatar azınlığının Parlamentoya temsilci gönderememe kararı karşısında şok içerisinde olduklarını söyledi. Zor bir dönemden geçtiklerini söyleyen Esergep, kararla Romanya Anayasasında güvence altına alınan temel temsil haklarından birinin ihlal edildiğini ileri sürerek, “Henüz her şey bitti sayılmaz. Hukukçularımız yeniden itiraz yollarını araştırıyor. Farklı alternatifler üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

TATAR
Köstence’deki Dernek merkezinde düzenlenen basın toplantısına çok sayıda basın mensubu ve dernek üyeleri katıldı.

Köstence’deki dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında “20 yıldır Romanya Parlamentosunda özgürce temsil edilen birliğimiz, öngöremediğimiz durumlar ve yasal boşluklar nedeniyle şimdi vekil tayin edemeyecek durumda.” diyen Esergeb, kararın hem Tatar toplumu hem de Romanya devleti için beklemedikleri bir gelişme olduğunu kaydederek konuyla ilgili imza kampanyası başlatacaklarını açıkladı.
ESERGEB: ‘BAĞIMSIZ ADAY ÇIKARABİLİRİZ’
Basın toplantısında önümüzdeki genel Seçimlerde Tatar azınlığın Parlamentoya temsilci gönderememe ve alternatif çözüm stratejileri ile ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Esergep, bu karar karşısında “bağımsız aday” veya bir parti adına temsilci çıkarma dahil çeşitli alternatifler üzerinde çalıştıklarını kaydederek, “Bu konudaki son durum önümüzdeki Perşembe günü netleşecek” dedi.
Derneklerinin, Tatarlar azınlığının, kimlik ve değerlerini korumak ve tanıtmak adına Romanya devletinin maddi – manevi desteğinden faydalanarak ülkede geçmişten günümüze en güzel şekilde temsil edildiğini vurgulayan Esergep, “Ne yazık ki önümüzdeki dönem Tatar Birliğimiz Romanya parlamentosunda temsil edilemeyecek. Aralık 1989 yılından bu yana azınlıklara verilmiş haklar arasında yer alan milletvekilliği kontenjanımız bu dönem boş kalacak.” dedi.
Tatar topluluğunun ilk kez diğer tüm etnik topluluklara tanınan haktan yararlanamayacak olmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Başkan Esergep, “Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği’mizin Parlamentoda yer almamasıyla Anayasada güvence altına alınan temel haklardan biri ihlal edilmiş olacak. Umarım devletimiz çözüm konusunda bize yardımdı olur” şeklinde konuştu.
Yargıtay’ın, geçtiğimiz hafta Merkez Seçim Kurulu’nun kararını onamasıyla Romanya’daki Tatar azınlığı ilk kez parlamentoda temsil edilmeyecek.
Merkez Seçim Bürosu, Amet Varol (solda) ve Anefi Ersun’un başvurularını reddetmişti.

Merkez Seçim Bürosu, halihazırda milletvekili olan Amet Varol’un adaylık başvuru dilekçesini, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliğine üye olmayan biri tarafından imzalandığı gerekçesiyle, eski Köstence Vali Yardımcısı Anefi Ersun’unkini de, UDTTMR’nin iptal edilen son kongresinde alındığı için kabul etmemişti.
Öte yandan bir grup Tatar, basın toplantısına dahil olmak istedi. Ancak, Esergep’in korumaları buna izin vermedi. Bunun üzerine dernek binası önünde kısa süreli tartışma yaşandı.
SİYASİ ÇEKİŞMELER NEDENİYLE HAKLARINI KAYBEDİYORLAR
Romanya’da yapılan son nüfus sayımına göre ülkede 23 bin 935 Tatar Türkü, 32 bin 098 ise Türk azınlığı yaşıyor.
Daha önce aynı çatı altında daha güçlü şekilde Parlamentoda temsil edilen Türk-Tatar azınlık toplumu 1990’lı yıllarda yine kendi içerisindeki iç siyasi çekişmeler nedeniyle bölünmüş ve ayrı ayrı kurulan derneklerle birer kontenjanla yetinerek parlamentoda temsil edilmeye başlanmıştı.
Günümüzde Tatar Birliği içerisinde yaşanan çekişmeler 1990’lı yılları andırıyor. Koltuk ve dernek içi çekişmelerle tek aday üzerinde ittifak kuramayan Tatar Birliği ve toplumu bir kez daha hayal kırıklığı yaşıyor. Dernek içerisindeki farklı klik ve aday çekişmeleri tarihten ders almadıklarını gösteriyor. Romanya Demokrat Tatar Birliği adında yeni kurulan dernekle bölünme süreci devam ediyor.

Exit mobile version