Romanya Haber

Eğitim Sendikaları Açıkladı: 3 Ayda 70 Bin Öğretmen Açığa Alındı

Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, meslekten çıkarılan ve açığa alınan öğretmen sayısının yaklaşık 70 bin olduğunu ve en az 1 milyon 511 bin 200 öğrencinin öğretmensiz kaldığını söyledi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ise okulların açılmasının üzerinden dört hafta geçmesine rağmen hala çok sayıda kitabın eksik olduğunu vurguladı.
Darbe girişimi en çok eğitim alanını etkilerken, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikaları yaptıkları açıklamada eğitimde yaşananlara dikkat çekti. Eğitim-Sen ‘Eğitimde neler yapılmak isteniyor’ başlığıyla eğitimde yaşanan sorunları sıralarken, Eğitim-İş ise darbe girişimi ardından görevden alınan öğretmenlere dikkat çekti.
EĞİTİME 5 AYRI MÜDAHALE, ONBİNLERCE ÖĞRETMEN İŞSİZ
Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk olarak 15 bin 200 öğretmenin açığa alındığını, özel okul çalışanı 21 bin öğretmenin de lisansının iptal edildiğine işaret ederek, “Sonraki süreçte 28 bin 163 öğretmen 672 sayılı KHK ile soruşturma kapsamında görevinden ihraç edilmiştir. Sonraki süreçte terör örgütünü destekleyici faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 11 bin 301 öğretmen görevden uzaklaştırılmış, son olarak da 2 bin 400 öğretmen açığa alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, lisansı iptal edilen özel okul çalışanı 21 bin öğretmeni de göz önüne aldığımızda, yaklaşık 70 bin öğretmeni meslekten çıkarmış ya da açığa almıştır” dedi.
1 MİLYON 511 BİN 200 ÖĞRENCİ ÖĞRETMENSİZ KALDI
Balık şu değerlendirmelerde bulundu: ”18 milyon öğrenci, 1 milyona yakın öğretmen, ihraçlar ve açığa almalar nedeniyle büyük bir belirsizlik ve kaos ortamında eğitim öğretim yılına başlamıştır. Eldeki verilere göre en az 1 milyon 511 bin 200 öğrenci öğretmensiz kalmıştır. Siyasi iktidarın antidemokratik tutumu sadece eğitim emekçilerini değil, öğrenciler ve velileri de dahil olmak üzere toplumun geniş kesimlerini olumsuz yönde etkilemiş, kaygıları artırmıştır.”
Eğitim-İş olarak, siyasal iktidarın, vatandaşlarının memuriyet güvencesini, hukuki güvenlik hakkını, adil yargılanma hakkını ihlal edecek, muhalif tüm unsurları susturacak, eğitim emekçilerinin örgütlü mücadelesini hedef alacak uygulamalarına karşı durmayı sürdüreceklerini vurgulayan Balık, “Savunma hakkı tanınmaksızın kamu görevinden çıkarılanların itirazları dikkate alınarak durumları yeniden değerlendirilmeli, hakkında kesin, somut ve objektif deliller bulunmayan masum kamu görevlileri görevlerine iade edilmelidir” diye konuştu.

FOTOĞRAFLAR: AFP

EĞİTİMİ VE TOPLUMU AKP’LİLEŞTİRME PROJENİZİN OYUNCAĞI OLMAYACAĞIZ!
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ise ‘Eğitimde Ne Yapılmak İsteniyor?’ başlığıyla yaptığı açıklamada eğitimde yaşanan sorunları anlattı. Türkiye’nin üniversitelere en fazla öğrenci yerleştiren ve en başarılı öğrencilerinin devam ettiği 170 lisesinin “proje okul” ilan edilerek öğretmenlerinin zorla oralardan uzaklaştırıldığını vurgulayan Karaca, “Hiç bir sınav yapmadan sadece yandaş olacak ve eğitim süreçlerini siyasal iktidarın dinselleştirme politikalarına göre uygulayacak öğretmen ve idareciler atanıyor. Öğrenciler, veliler, öğretmenler bu zulme karşı direniyor. ‘Tüm eğitimi ve tüm toplumu AKP’lileştirme projenizin oyuncağı olmayacağız!’ diyorlar. Bu direnişi sonuna kadar destekliyoruz. MEB’e bu dayatmaya bir an önce son verin diyoruz.” dedi.
DERS KİTAPLARI HALA GELMEDİ
Okulların açıldığını, dört haftanın bittiğini ancak halen öğrencilerin çok büyük kısmının okullarda ders kitapları olmadığını söyleyen Karaca şöyle devam etti: “Örneğin ilkokul 1.sınıfların “Okumaya Başlıyorum” kitabı, 2. sınıfların “Türkçe” kitabı ile birlikte birçok kitap yok. Liselerde özellikle büyük kentlerde kitapların hemen hepsi yok. Öğretmen ve öğrencilere “PDF” formatında kitaplardan yararlanın deniyor. Gene liselerde birçok kentte 11. sınıflar için coğrafya kitabı, 10-11. sınıflar için demokrasi ve insan hakları kitabı, astronomi ve uzay bilimleri kitabı yoklar arasında.”
TAM GÜN EĞİTİM İÇİN 127-140 BİN DERSLİK GEREKİYOR
Sınıf mevcutlarının kalabalık olmaması, eğitimin tam gün olarak yapılması çocuklara avantaj sağlayacağına değinen Karaca,ancak tam gün eğitime geçmek için 127-140 bin derslik gerektiğinin altını çizdi.

Exit mobile version