ABD’nin California eyaletinde bir kadın otomatik Windows 10 güncellemesinin ardından bilgisayarının kullanılamaz hale geldiğini gerekçe göstererek yazılım devi Microsoft’a açtığı tazminat davasını kazandı.
Microsoft davada 10 bin dolar tazminat ödemeye mahkûm edildi. Şirketten yapılan açıklamada mahkeme masraflarından kaçınmak için kararın temyize götürülmeyeceği belirtildi.
Teri Goldstein, Windows 7 işletim sistemini kullanan bilgisayarının kendisinin onayı olmadan Windows 10 güncellemesini yüklediğini, yüklemenin ardındansa bilgisayarın kullanılamaz hale geldiğini ifade ediyordu.
Goldstein, güncelleme yüzünden günlük işlerini yapamaz hale geldiğini de söyleyerek Microsoft’tan tazminat istemişti.
‘Microsoft bizi kandırıyor’
Microsoft, Windows 10 işletim sistemine geçiş çağrılarını Windows 7 ve 8 kullanan bilgisayarlarda sık sık yineliyor ve kullanıcıları yeni işletim sistemini indirmeye ikna etmeye çalışıyor.
Ancak eski bilgisayarlar kullanan pek çok kişi yeni yazılımın yüklenmesiyle bilgisayarın yavaşlayacağını düşünerek Windows 10’a geçmeyi reddediyor. Kimileriyse alışık oldukları işletim sistemlerini terk etmek istemiyor.
Microsoft Şubat ayında Windows 10’u yeni güvenlik yamasıyla birlikte indirilen bir ‘önerilen güncelleme’ye dönüştürmüştü. Windows sistemlerinde önerilen güncellemeler, kullanıcının bizzat yetkisi olmadan da otomatik olarak indirilebiliyor.
Bazı Windows kullanıcıları Microsoft’u kendilerini yeni işletim sistemini yüklemeleri için kandırmaya çalışmakla suçlamıştı.
Seattle Times gazetesindeki habere göre, Teri Goldstein’ın bilgisayarı Windows 10’un yüklenmesinin ardından ‘kaplumbağa hızında’ çalışmaya başladı ve Microsoft müşteri hizmetleri de sorunun çözümünde yardımcı olmadı.
Goldstein gazeteye konuşurken, “Windows 10 diye bir şeyi daha önce duymamıştım bile. Kimse bana güncelleme isteyip istemediğimi sormadı” dedi.