Romanya Haber

Dünyadaki Tüm Bilgiler, Araba Bagajına Sığacak

İnternette attığımız her adımda yeni bir veri oluşuyor. Bunları depolamak zannettiğinizden zor. Microsoft, veri depolama konusunda devrim niteliğinde bir adıma hazırlanıyor.
Bilginin üretilmesi kadar depolanması da ciddi bir problem. Bilginin neredeyse tamamen dijital ortamda üretildiği ve depolandığı günümüzde, sabit diskler artık yeterli görünmüyor. Geçen yıl yayınlanan bir araştırmaya göre, her gün 2.5 kentrilyon veri üretiliyor. Bir başka deyişle, 2017’de 16 zettabytes veri depolanmak zorunda.
Bugüne kadar üretilen verinin yüzde 90’ı son iki yılda oluşturuldu üstelik. Günlük üretilen verinin sabit disklerde saklanması durumunda, Eyfel kulesi büyüklüğünde bir alana ihtiyaç oluyor. Yani her gün bir Eyfel kulesi, dijital veriyle inşa ediliyor.
Bu problemlerle boğuşan sektörde çözüm arayışları da var. Geçen hafta Microsoft, sentetik DNA’lara dijital veri depolaması yapan bir şirketi satın aldı. 2012’de Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, bir gram DNA’ya 700 terabyte verinin depolanabildiğini göstermişti. Bu da orta kalitede yaklaşık 1 milyon filme denk düşen bir hafıza kapasitesi anlamına geliyor.
Küçük, uzun süreli, kullanışlı
Twist Bioscience şirketi de, bu alanda çalışmalar yürütüyordu. Twist’in CEO’su Emily Leproust, TechCrunch’a yaptığı açıklamada, dünyadaki bütün dijital veriyi DNA yardımıyla bir arabanın bagajına sığdırabileceklerini ileri sürüyor.
0’lar ve 1’lerden oluşan ikili (binary) sistemi, DNA’nın bileşenlerine (TGAC) kodlayarak oluşturulan veri depolaması, tekrar kodların çözülmesiyle bilgisayar diline çevrilebiliyor.
DNA’ların sabit disk olarak kullanılmasının bir başka iyi tarafı, sabit disklerden çok daha uzun ömürlü olması. Microsoft’a göre sentetik DNA sabit diskler, 500 yıldan fazla süre arızasız çalışabiliyor.

Exit mobile version