Bakanlar Kurulu, çatışmalarda ağır hasar gören tarihi Sur ilçesi için ‘acele kamulaştırma’ kararı aldı. Başbakan Davutoğlu’nun “Sur’u Toledo yapacağız.” çıkışına rağmen, ilçenin tarihi dokusunun bozulmasından endişe ediliyor.
Terör örgütü PKK’nın şehirlere silah depolamasının ardından mahallelere taşınan operasyonlar, Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesine büyük zarar verdi. İlçede 97 gün süren sokağa çıkma yasakları, 13 Mart’ta kısmen kaldırıldı. Operasyonların ardından görüntülenen Sur’un tarihi dokusunun, yerle bir edildiği görüldü. Özellikle yasağın uygulandığı 6 mahallede çatışmalar ve operasyon sonrası oluşan ağır hasardan sonra Sur’un akıbetinin ne olacağı tartışılıyordu. Bakanlar Kurulu’nun dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile Sur’da ‘acele kamulaştırma’ kararı alındı. Kararla, ilçedeki 15 mahallede bulunan toplam 368 adadaki 6 bin 300 parselin acele kamulaştırılmasını karar verildi. Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yer alan kararında şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır ili Sur İlçesi’nde ilan edilen riskli alan sınırları içerisinde bulunan ve ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırılmıştır.”
UNESCO Uluslararası Kültür Mirası Listesi’nde de yer alan tarihi Sur İlçesi’nde Bakanlar Kurulu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi ile aldığı kararla ilçenin yaklaşık yüzde 60’ı kamulaştırılırken, kamulaştırılan parseller üzerinde Sur belediye binası, bazı oteller, Cemil Paşa Konağı gibi binaların
Kışanak: Sur’un yüzde 82’sine el konuluyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, “Bu Suriçi’nin yüzde 82’sine tekabül ediyor. Geri kalan yüzde 18’lik kısım ise TOKİ’nin daha önce kentsel dönüşüm kapsamında kamulaştırdığı alanlar. Yani Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar gerçek anlamda Suriçi’nin tamamına el koyma kararıdır. İlçenin yüzde 82’sine el koymak, akıl alacak bir durum değil. Hukuksal mücadele başlatacağız.” dedi.