Romanya Haber

Yeni hükümetin ilk icraatı kamuda tasarruf ve kemer sıkma yönetmeliği oldu

Romanya’nın bütçe açığını dengelemek için bu ekonomik tedbirleri almak zorunda olduklarını belirten Başbakan Marcel Ciolacu, iş dünyasına destek çağrısında bulundu.

Bütçe açığını azaltmayı hedefleyen hükümet, yeni yılda memur maaşlarına ve emeklilere zammı donduran ve yeni ek vergiler getiren Acil bir Yönetmelik (Ordonanța trenuleț) yayınladı.

Gelecek yıl kamu harcamalarını GSYİH’nın %1’i oranında azaltmayı hedefleyen Hükümet, Acil Yönetmelikle Romanya’nın AB fonlarına erişime devam etmesini sağlıyor. Bütçe açığını yedi yıl içinde kademeli olarak azaltmayı hedefleyen hükümet, buna göre 2025’te bütçe açığını yüzde 7,0’den 2031’de %2,5’e düşürülmesini planlıyor.

YENİ YÖNETMELİK NELER GETİRİYOR?

Hükümet, yeni yönetmelik ile Kamuda giderleri azaltmayı ve ek tasarruf tedbirleri uygulanmasını amaçlıyor. Hükümetin yayınladığı yeni kararnamede şu tedbirler öngörülüyor:

KÜÇÜK ŞİRKETLERE VE BAZI SEKTÖRLERE VERGİ TEŞVİKLERİ KALKIYOR

Yeni tedbirler arasında bazı şirketlere yönelik vergi teşviklerinin kaldırılması da hedefleniyor. Küçük İşletmelere yönelik vergi avantajları kaldırılıyor.

Yeni kararname ile Teknoloji ve bilişim, inşaat, tarım ve gıda endüstrisi sağlanan vergi muafiyetleri ve mâli teşvikler da kaldırılıyor.  

CİOLACU’DAN ŞİRKETLERE ROMANYA İLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Başbakan Marcel Ciolacu, Romanya’nın zor bir ekonomik yılda olduğunu ve ülke ekonomisini büyük mâli risklerden korumak için koalisyon ortakları ile birlikte acil düzenleme tedbirlerini kabul ettiklerini belirterek, üç temel hedefi şöyle sıraladı; “Devlet harcamalarında tasarrufa gitmek, kurumları daha verimli hale getirmek, bütçe açığının GSYH’nin %1’i, yani 19 milyar lei kadar azaltılması ve AB fonları (PNRR)’den gelen yapısal reformların uygulanmasıyla bütçe gelirlerinin artırılması. Romanya’daki tüm şirketlerden fiyatların dondurulması ve halkla ve Hükümetimizle ile dayanışma içerisinde 6 aylık bir olağanüstü durum talep ediyorum.” dedi.

Başbakan Ciolacu, “Bu önlemlerin hiçbirinden pişman değilim, çünkü milyonlarca insan için adaleti sağladık ve büyük yatırımlarla ekonomiye yardımcı olduk” dedi.

EKONOMİK VE SOSYAL KONSEY (CES) YÖNETMELİĞE DESTEK ÇIKMADI

Diğer taraftan Sendikalar ve işverenlerden oluşan Ekonomik ve Sosyal Konsey (CES) ise hükümetin kemer sıkma tedbirlerine olumsuz görüş verdi. Ancak Konsey’in görüş belirtme dışında her hangi yaptırım gücü yok.