Romanya Haber

Gülen, milyonların duasıyla ebediyete uğurlandı 

ABD’de tedavi gördüğü Hastanede 83 yaşında hayatını kaybeden Türkiye’nin manevi önderlerinden Fethullah Gülen, milyonların duası ve gözyaşı ile uğurlandı.

ABD’de tedavi gördüğü Hastanede 83 yaşında hayatını kaybeden Türkiye’nin manevi önderlerinden Fethullah Gülen (Hocaefendi), milyonların duası ve gözyaşı ile uğurlandı. 20 binden fazla seveninin katıldığı Skyland stadındaki cenaze namazını yakın arkadaşı Prof. Dr. Suat Yıldırım kıldırdı. Gülen’in naaşı, uzun yıllar talebelerine ders verdiği Kestane Kampı (Chestnut Retreat Center) yerleşkesine defnedildi.

Türkiye’nin toplumsal, dinî ve siyasi hayatında son yarım asrın en önemli manevi önderlerinden Fethullah Gülen, kaldırıldığı hastanede 20 Ekim 2024’te daru’l bekaya irtihal etmişti.

STADYUMDAKİ CENAZE TÖRENİNE 20 BİN KİŞİ KATILDI

Gülen, 20 bine yakın takipçisinin katıldığı bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. New Jersey’deki Skyland Stadyumu’nda düzenlenen törene dünyanın dörtbir yanından, gelen sevenleri manevi liderlerini dualarla uğurladı. Törene katılan, yakınları, arkadaşları ve sevenlerinden oluşan binlerce kişi manevi önderlerini sonsuzluğa dua ve gözyaşları ile uğurladı.

CENAZE NAMAZINI PROF. SUAT YILDIRIM KILDIRDI

Cenaze namazını kıldıran yakın arkadaşı Prof. Dr. Suat Yıldırım, “Altmış yıllık beraberliğimizde onu hep rıza-yı İlâhi  yolunda, Sünnet-i seniyyeye uygun yaşayan bir şahsiyet gördüm. O, 83 yıllık hayatında, Rabbini tanıyan bir kulun yaşayacağı tarzda yaşadı. Üstad kabul ettiği Bediüzzaman`ın sadık bir devamı olarak, o da gerçek bir müceddit oldu.” ifadelerini kullandı.

Törenin ardından Gülen’in cenazesi, uzun yıllar talebelerine ders verdiği Kestane Kampı yerleşkesine götürüldü. Naaşı, 25 yıl boyunca Hizmet Hareketinin ve öğretilerinin merkezi haline gelen Pocono Dağları’ndaki geniş bir yerleşke olan Chestnut Retreat Center’ın arazisine defnedildi.

TABUTU 7 KITADAN ÖĞRENCİLERİ SIRTLADI

Yoğunluk nedeniyle cenaze namazı bir saat ertelendi. Farklı dinlerden temsilciler de törende hazır bulundu. Tabutu yedi kıtadan Gülen’in talebeleri taşıdı.

Gülen’in cenaze namazına kardeşi Mesih Gülen, yeğenleri, öğrencileri ve binlerce seveni katıldı. Cenaze namazı öncesinde öğrencileri tarafından Kur’an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Bazı anlarda duaların ve konuşmalar İngilizce yapıldı. Törene yabancı medya ilgisi de yüksekti. ABD’de yayın yapan birçok kuruluşun yan sıra uluslararası haber ajansı Reuters, AFP ve AP de cenazeyi takip ederek aboneleri ile an be an paylaştı.

‘DÜŞÜNME VE DUA ETME ZAMANI’

Fethullah Gülenin ABD’deki çalışmalarını destekleyen New York merkezli bir grup olan Alliance for Shared Values (Ortak Değerler İttifakı), Gülen’in “etkisi nesiller boyu hissedilecek entelektüel bir düşünür” olduğunu belirterek, “Bu, yas tutma, düşünme ve dua etme zamanıdır” yorumunda bulundu.

Gülen’in cenaze töreni, dünya basınında geniş yankı buldu. Birçok uluslararası haber ajansı ve gazete, Gülen’in hayatı, dünya barışına katkısı ve cenaze törenine katılanların duygularını detaylı bir şekilde aktardı.

DÜNYA VE ROMANYA MEDYASI GENİŞ YER AYIRDI

Türkiye’nin toplumsal, dinî ve siyasi hayatında son yarım asrın en önemli manevi önderlerinden Fethullah Gülen’in cenaze törenine dünya medyası ve uluslararası haber ajansları geniş yer ayırdı.

AFP ve Associated Press (AP) haber ajansı, cenaze törenini “Gülen’in cenazesi sırasında binlerce kişi manevi liderlerine olan sevgisini ve bağlılığını gösterdi. New Jersey’deki açık hava törenine katılanlar, Gülen’i Allah’a adanmış bir dini lider ve hayır işlerini teşvik eden bir ilham kaynağı olarak andı.” diye verdi.

Talebeleri, Gülen’in takipçilerine ve dünyanın dört bir yanındaki okullara ve kurumlara bıraktığı evrensel dostluk, barış ve kardeşlik mesajı ve mirasının yaşayacağını vurguladı.

“RUHANİ LİDER VE İSLAM ALİMİ”

Gülen’in vefatını ABD’de yayın yapan Washington Post da sayfalarına taşıdı. Gazete haberinde Hocaefendi için ‘sürgünde hayatını kaybeden etkili Türk ruhani lider ve İslam alimi’ ifadelerini kullandı. “Fethullah Gülen’in ailesi, arkadaşları ve takipçileri, bu hafta Amerika Birleşik Devletleri’nde sürgündeyken hayatını kaybeden etkili Türk ruhani lider ve İslam alimine saygılarını sunmak için bir araya geldi” denildi.

Gazete haberinde Gülen’in yanı sıra bazı sevenlerin de sözlerine de yer verildi. Ayrıca 15 Temmuz olaylarında AKP iktidarının Gülen’i suçladığı buna karşın Gülen’in iddiaları net bir dille yalanladığının da altı çizildi.

ROMEN MEDYASI: “ETKİLİ MÜSLÜMAN DİN ADAMI FETHULLAH GÜLEN HAYATINI KAYBETTİ”

Fethullah Gülen’in vefatı, bütün dünya basınında olduğu gibi Romen medyasında da geniş yer aldı. Gülen’in vefatını “Tarihçiler tarafından Martin Luther King Jr. ve Gandhi ile karşılaştırılan en etkileyici Müslüman lider hayatını kaybetti” başlığıyla veren Romanya’nın etkili haber sitesi HotNews.ro yazarı Cristina Stoian, yayınladığı geniş makalesinde 83 yaşında hayatını kaybeden Gülen’in ve kurucusu olduğu Hizmet Hareketinin sadece Türkiye’de değil dünya için çok önemli olduğuna dikkat çekti.

“FEDAKARLIK VE AYDINLIĞIN VİCDANI BİR DÜŞÜNÜR ÖLDÜ”

Romanya’nın önemli gazeteci-yazar ve emekli diplomatlarından Cleopatra Lorintiu, Fethullah Gülen’in vefatını yazdı:

SÖZLERİ VE YAŞANTISI İLE İYİLİĞE TEŞVİK ETTİ

ÖĞRETİLERİ ÖNEMİNİ KORUYOR

GÜLEN’İN HAYAL ETTİĞİ ‘İYİLİK’ KAZANACAK

İşte Gülen’in cenaze töreni hakkında çıkan çeşitli gazete ve ajansların haberlerinden örnekler;

*AFP* https://x.com/AFP/status/1849608681232736367?s=08  

Usnews*  https://www.usnews.com/news/us/articles/2024-10-24/yas

*AP   https://apnews.com/article/fethullah-gulen-turkey-dead-funeral-burial-69336b5a23988b0c2c350a4799ff6c51

 *Washington Post*  https://www.washingtonpost.com/national/2024/10/24/fethullah-gulen-turkey-dead-funeral-burial/56551ff0-91c1-11ef-b5b1-75167840d9f3_story.html

 *The Economist*  https://www.economist.com/obituary/2024/10/24/fethullah-gulen-tried-to-transform-turkey-in-the-subtlest-ways  

*Newsweek*  https://www.newsweek.com/turkish-spiritual-leader-fethullah-gulen-has-died-pennsylvania-1972127

 *Bergen Record*  Türkçe: https://www.northjersey.com/story/news/2024/10/24/sussex-county-nj-funeral-fethullah-gulen-traffic-turkish-clerc/75824156007/

 *WNEP*  https://www.wnep.com/article/news/local/monroe-county/thousands-mourn-fethullah-glen-turkish-spiritual-leader-died-pennsylvania-monroe-county/523-dc9038bc-afee-463a-8f08-0773b12096b1

 *YAHOO*  https://www.yahoo.com/news/thousands-turn-gulen-prayer-jersey-203931348.html

 *PENNLIVE*  https://www.pennlive.com/opinion/2024/10/millions-are-mourning-the-death-of-a-pennsylvania-resident-who-led-a-worldwide-movement-for-peace-social-views.htm

* TURKEYTODAYS * https://x.com/turkiyetodays

G4Media.ro: https://www.g4media.ro/fidelii-i-au-adus-un-ultim-omagiu-lui-fethullah-gulen-clericul-islamist-turc-auto-exilat-in-statele-unite-dusmanul-regimului-presedintelui-turciei-recep-tayyip-erdogan.html