Romanya Haber

Türkiye’deki hukuksuzluklar Strazburg’da protesto edildi

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikten sonra Türkiye’den ayrılan yaklaşık 1500 KHK’lı, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) önünde bir kez daha adalet için buluştu.

Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklar Strazburg’da bulunan Avrupa Konseyi önünde protesto edildi. Avrupa’nın her yerinden binlerce insan ‘adalet’ için Avrupa Konseyi önünde buluştu.

Avrupa Konseyi ve kamuoyunun dikkatini Türkiye’deki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen “Strasbourg Adalet Buluşması‘nın üçüncüsü yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikten sonra Türkiye’den ayrılan yaklaşık 1500 KHK’lı, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) önünde bir kez daha adalet için buluştu.

AVRUPA KONSEYİ’NE “YALÇINKAYA KARARINI UYGULAT” ÇAĞRISI

Merkezi Avrupa’da bulunan Peacefull Actions Platformu’nun bu yıl 3.düzenlediği adalet buluşması, “Geciken Adalet, Adalet Değildir – Avrupa Konseyi ve AİHM’e Eylem Çağrısı” teması çerçevesinde yapıldı.

Saat 11.30’da başlayan program, Avrupa Konseyi ile AİHM binalarının önündeki All de la Robertsau Caddesinde, 900 metrelik alanda gerçekleştirildi.

“GECİKEN ADALET ADALET DEĞİLDİR”

Türkiye’yi de ilgilendiren önemli kararların alındığı Avrupa Konseyi’ne önüne gelen KHK’lılar, ilk önce Konsey’in kapısında durarak “Konsey, Yalçınkaya kararının uygulanmasını sağla”, “Geciken adalet adalet değildir”, “Mağdurlar burada mahkeme nerede” şeklinde sloganlar attı ve Konsey’in ana kapısında yetkililere taleplerini ileten bir mektup verdi.

Daha sonra yürüyüşe devam eden grup, Konsey binanın 400 metre ilerisindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünde de aynı şekilde slogan atarak mektuplarını AİHM yetkililerine takdim etti.

AİHM BAŞKANI’NA, AVRUPA KONSEYİ GENEL SEKRETERİNE VE İNSAN HAKLARI KOMİSERİNE MEKTUP

Barışçıl sivil toplum hareketi olan Peaceful Action Platform yetkilileri tarafından Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Michael O’Flaherty, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Alain Berset ve AİHM Başkanı Marko Bošnjak’a sunulan mektuplarda Türkiye’de yaşanan ağır insan hakları ihlalleri, yargısız infazlar ve siyasi baskılar dile getirildi.

Özellikle Gülen cemaatine mensup kişilerin maruz kaldığı kitlesel tutuklamalar, zorla kaybetmeler, yargısız tutuklamalar ve işkenceler anlatılarak 600.000’den fazla kişinin keyfi olarak tutuklandığı, 150 bin 000 kamu çalışanının hukuksuz bir şekilde işlerinden atıldığı aktarıldı.

Komiser O’Flaherty’ye yazılan mektupta, iki yıl boyunca, platform üyeleri ve mağdurların, Strasbourg’da toplanarak Türkiye’deki durum hakkında Konsey’e çağrıda bulunduğu, ancak bekledikleri siyasi adımların atılmadığı vurgulandı.

AKPM MİLLETVEKİLİ STARUJ DA KATILDI

Adalet Buluşması, mektupların takdim edilmesinden sonra yapılan konuşmalarla devam etti. Programda her yıl olduğu gibi bu yıl da Avrupalı milletvekillerinin yanı sıra ünlü NBA oyuncusu Enes Kanter ve Türkiye’de hak ihlallerine maruz kalan KHK’lılar konuşma yaptı.

Konuşmacılar arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Moldovalı üyesi  Constantin Starîș, yazar Hilal Nesin, hamileyken tutuklanan Ceyda Eroğlu, Meriç’e düşerek yaşamını yitiren 9 yaşındaki Nurefşan Teke’nin annesi Neslihan Yılmaz, ailesiyle birlikte Meriç’te bir adacıkta mahsur kaldıktan sonra kurtarılan KHK’lı öğretmen Kürşat Alçı ve öğrenciyken gözaltına alınan Hayati Uysal vardı.

Avrupa Konseyi’nin Moldovalı üyesi  Constantin Starîș, Avrupa Konseyi’nin dikkatini çekmek için bir araya geldiklerini belirterek ‘AK’nin Moldova temsilcisi olarak buradayım. Benim ülkemle alakalı da uygulanmayan AİHM kararları var. Özellikle bu sebeple dayanışmalıyız. Hükümetlere karşı durmalıyız ki bu kararları uygulasınlar. Çünkü bu insanların son umudu.’ dedi

YALÇINKAYA KARARINDAN SONRA 4349 KİŞİ TUTUKLANDI

Platformdan yapılan açıklama göre 26 Eylül 2023’de açıklanan KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya kararından sonra Türkiye’de Gülen cemaatine üye oldukları gerekçesiyle 4 bin 349 kişi tutuklandı. Bu nedenle üç mektupta da ana tema KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya kararını Türkiye’nin uygulamamasıydı. Mektuplarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Yalçınkaya v. Türkiye davasında verdiği kararın hak ihlallerine maruz kalanlara umut verdiği, ancak Türkiye’nin bu kararı uygulamadığına dikkat çekildi.

Yerel mahkemelerin Yalçınkaya kararını göz ardı ederek önceki mahkumiyet kararlarını yeniden onadığı anlatıldı. Türkiye’nin, uluslararası hukuku ihlal ederek, AİHM kararına rağmen terörle mücadele yasalarını kötüye kullandığı geçen hafta gerçekleşen kız çocukları davası üzerinden vurgulandı. Yalçınkaya kararının Türk Hükümeti tarafından uygulanması için Avrupa kurumlarının siyasi baskı uygulamaları gerektiği belirtildi.

YAKINLARINI KAYBEDEN, HAPİS YATAN MAĞDURLAR DA ORADAYDI

Adalet Buluşması’nın katılımcıları arasında Bakırköy Cezaevinde çıplak aramaya maruz kalan, 4 çocuk annesi Hacer Yıldız, Harp okulu öğrencileri için verdiği mücadele ile tanınan Harbiyeli annesi Melek Çetinkaya, kızı Bahar’la birlikte hapis yatan avukat Özge Elif Hendekçi, anne-babası tutuklandıktan sonra kansere yakalanana ve hayatını kaybeden Ahmet Burhan’ın annesi Zekiye Ataç da vardı.

GRİFON’DAN ADALET YÜRÜŞÜNE ÖZEL ŞARKI

Barış Cem Kaya’nın sunduğu programın en güzel ayrıntılarından biri, GriFon mahlasını kullanan rap sanatçısı Selman Tiftik, Adalet Buluşması için yaptığı şarkısını seslendirdi. GriFon’un Youtube kanalında yayınlanan şarkı, “Yıldıramaz bizi engeller/ Yapıyoruz bunun için eylemler/ dik duruşlu bir nesil var artık/ hakkımı alacam istersem” gibi dizelerle özellikle KHK’larla mağdur edilen ailelerin gençlerine sesleniyor.

Peacifull Action Platform’un çatısı altındaki; Solidarity With OTHERS HRD, Others, HRD ve HRS gibi derneklerin katkılarıyla düzenlenen Adalet Buluşması, sanatçı Süvari Öztürk’ün konseriyle 14.00’te sona erdi.

Exit mobile version