Romanya Haber

Belediye başkanı uyardı: “Bükreş Unirii meydanı her an çökebilir!”

Piaţa Unirii’nin her an çökme tehlikesi bulunduğunu açıklayan Sektör 4 Belediye Başkanı Daniel Băluţă, meydanın bir an önce bakım ve onarıma alınması gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 100 yıl önce yapılan Bükreş merkezindeki Romanya’nın birlik sembolü Unirii Meydanı’nın (Piaţa Unirii)’nin beton yapısının her an çökme tehlikesi bulunduğunu açıklayan Sektör 4 Belediye Başkanı Daniel Băluţă, meydanın bir an önce bakım ve onarıma alınması gerektiğini söyledi.

‘MEYDAN HER AN ÇÖKEBİLİR’

Beraberindeki uzmanlar heyetiyle birlikte Unirii Meydanı altındaki nehir tünelinde incelemelerde bulunan bölgenin bağlı bulunduğu Sektör Belediye Başkanı Daniel Băluţă, “Unirii Meydanı’ndaki beton yapıyı analiz eden zeminin birçok kısmı her an çökme tehlikesiyle karşı karşıyadır.” uyarısında bulundu. Zeminin altındaki birçok yerde beton kirişlerin çürüdüğü, demirlerin paslandığı görülüyor.

HER GÜN ONBİNLERCE YAYA VE ARABA GEÇİYOR

Meydanın yeniden onarım için hemen harekete geçilmesi çağrısında bulunan Băluţă, “Çünkü, Bükreş halkı için, hepimiz için ciddi bir risk. Yaklaşık 100 yıllık, tarihi Kral 2. Carol dönemine kadar uzanan bir bina; her gün on binlerce insanın yaya, araba ya da toplu taşıma araçlarıyla üzerinden geçtiği bir meydan. Hiçbirimiz burada bir trajediyi kaldıramayız. Bu bir güvenlik meselesi, bir ölüm kalım meselesi. Bu yapı çökmek üzeredir ve bu bir gerçektir.”

Meydanın yeniden onarımı için bütçeyi ayırdıklarını, projeyi hazırladıklarını ve ilgili firma ile sözleşmeyi imzaladıklarını belirten Belediye Başkanı Băluţă, “Biz Sektör 4 olarak hazırız. Başkent belediye başkanının da imzasını alır almaz çalışmaların hemen başlayacağına inanıyorum.” dedi.

PROJE, BÜKREŞ BELEDİYESİNDE TARTIŞILACAK

Meydanın yeniden yapımı için hazırlanan proje 25 Eylül Çarşamba günü Bükreş Belediyesi Acil Durumlar Komitesi’nde ele alınacak ve gereken inşaat hazırlık ve izinleri ile ilgili görüş alış verişinde bulunulacak.

Bükreş Valisi Mihai Toader de yaptığı açıklamada meydandaki çalışmaların mümkün olan en kısa sürede başlatılmasının zorunlu hale geldiğine işaret etti.  

Sektör 4’den gönderilen projeyi incelediklerini açıklayan Bükreş Belediye Başkanı Nicușor Dan ise projenin aşamalı halde trafiği aksatmadan sürdürülmesinden yana olduklarını açıkladı.

ONARIM SIRASINDA ÇEŞME VE FISKİYELERDE DE KALDIRILACAK

Onarım çalışmalarından Unirii Meydanındaki çeşme ve fıskiyelerin de olumsuz etkileneceği ve aşamalı şekilde kaldırılacağı belirtiliyor.

KRAL 2. CAROL DÖNEMİNDE HİZMETE GİRDİ

Romanya’nın ilginç ve olağanüstü projelerinin yer aldığı Piaţa Unirii’nin yaklaşık 30 metre altında iki metro hattı, metro hatları arasında yaya tünel yolu, araç tüneli ve altından geçen Dâmbovița nehri yer alıyor.

Yaklaşık 100 yıllık geçmişi bulunan ‘Unirii Meydanı’ Romanya Kralı 2. Carol döneminde (1935) yapıldı.