Romanya Haber

Kapı tutucu olarak kullanılan taş, 1 milyon dolarlık kehribar çıktı!

Milyonlarca yıllık kehribar taşı mücevheri, Buzău ilindeki yaşlı bir kadının evinden çıktı! Yıllarca 'kapı tutucu' olarak kullanılan değerli taşı, eve giren hırsızlar bile fark etmedi.

Romanya’nın Buzău ilinde yaşlı bir kadının dere yatağında bularak onlarca yıl ‘kapı tutucu’ olarak kullandığı taşın milyonlarca yıllık bir kehribar (amber) olduğu anlaşıldı. Bu 3,5 kilogramlık değerli taş, dünyanın en büyük kehribar parçalarından biri olarak kaydedilirken, değeri ise yaklaşık 1.1 milyon dolar olarak açıklandı.

EVE GİREN HIRSIZLAR TAŞI FARK ETMEDİ

Romanya’nın volkanik bölgesi Buzău’nun Colti köyü yakınlarında, nehir kıyısındaki kumtaşlarında amber bulunabiliyor ve bu değerli taş bölgede 1920’lerden beri çıkarılıyor. ‘Rumanit’ olarak bilinen bu kehribar, derin kırmızımsı tonlarıyla nam salmış ve oldukça değerli. Bu özel değerli taş parçasını bulan yaşlı kadın, elinin altında yatan servetten habersizce Colti’de yaşıyordu. Üstelik evine giren hırsızlar dahi bu değerli taşı sıradan bir kapı tutacağı zannederek gözden kaçırdı.

GİZEMİNİ KADININ MİRASÇISI ÇÖZDÜ

1991’de kadının ölümünün ardından, evi miras alan akrabası kapı tutucu olarak kullanılan bu taşın farklı bir şey olabileceğinden şüphelendi. Mirasçısı taşın değerini öğrenince, onu Romanya devletine satmaya karar verdi.

MİLYON YILLIK AMBER MÜCEVHERİ ÇIKTI!

Kehribar parçası, 2022’den beri bulunduğu Buzău İl Müzesi’nde sergileniyor. Taşı inceleyen uzmanlar, bu amber parçasının 38 ila 70 milyon yıl arasında bir yaşa sahip olduğunu açıkladı. Buzau Müzesi Müdürü Daniel Costache, yaptığı açıklamada, bu keşfin hem bilimsel olarak hem de müze açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.