Romanya Haber

Cumhurbaşkanı Iohannis, NATO Genel Sekreterliği adaylığından çekildi

Yüksek Savunma Konseyi (CSAT) toplantısından sonra yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in adaylıktan çekildiğini ve Mark Rutte’yi destekleyeceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, NATO Genel Sekreterliği adaylığından çekildiğini açıkladı. Iohannis’in adaylığını geri çekmesi ile tek aday kalan Hollanda Başbakanı Mark Rutte‘nin Kuzey Atlantik İttifakı’nın genel sekreteri olmasının önü açıldı.

IOHANNİS, RUTTE’Yİ DESTEKLEME KARARI ALDI

Yüksek Savunma Konseyi (CSAT) toplantısından sonra yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in geçen hafta adaylığından çekildiğini NATO’ya bildirdiği belirtildi. NATO kararlarının 32 müttefik ülkenin oybirliğiyle alındığına dikkat çekilen açıklamada Romanya’nın da Rutte’yi destekleme kararı aldığına dikkat çekildi.

RUTTE’NİN NATO GENEL SEKRETERİ OLMASINININ ÖNÜ AÇILDI

NATO’nun kuruluşunun 75. yıldönümü münasebetiyle 9-11 Temmuz tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington DC’de düzenlenecek zirve öncesinde Iohannis’in adaylıktan çekilmesiyle Rutte’nin askeri ittifakın başına geçmesi kesinleşmiş oldu. Rutte göreve başladıktan sonra en az dört yıl süreyle görev yapacak. Halen görevdeki Jens Stoltenberg, 2014’ten beri bu görevi yürütüyordu ve normal şartlarda geçtiğimiz yıl görevi bırakması gerekiyordu. Stoltenberg’in görev süresi Ekim 2024’te doluyor.

UKRAYNA’YA PATRİOT FÜZE SİSTEMİ VERİLECEK

Iohannis başkanlığındaki Bükreş Yüksek Savunma Konseyi (CSAT)’tan alınan kararlarda Romanya’nın 2 operasyonel Patriot füze sisteminden birini Ukrayna’ya bağışlayacağı belirtildi.

CSAT açıklamasında şöyle denildi; “Rusya’nın sivillere ve sivil altyapıya yönelik sürekli ve büyük saldırılarının yanı sıra Romanya’nın güvenliği de dahil olmak üzere bölgesel sonuçlarının ardından Ukrayna’nın güvenlik durumunun ciddi şekilde kötüleştiğini göz önünde bulundurarak bu ülkeye ‘Patriot’ füze sistemi bağışlama kararı alındı.”