Romanya Haber

Diplomasız diktatörün ibretlik sonu!

ÇAVUŞESKU REJİMİ 9 GÜNDE YIKILDI: Her şey, 16-25 Aralık haftasında yaşanmıştı. 16 Aralık’ta Timişoara ile başlayan ilk ayaklanmalarla başladı. Olaylar, 21 Aralık’ta Başkent Bükreş ve diğer şehirlere sıçrayarak büyüdü. Kaçarken yakalanan Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena’nın 25 Aralık’ta (Noel) kurşuna dizilmesiyle komünizm rejimi 9 günde yıkıldı.

Devrik Romanya diktatörü Nikolay Çavuşesku rejimine karşı ülkedeki ilk olayları tetikleyen (Timişoara-Temeşvar)’daki ayaklanmaların 34. yıldönümü. Timişoara’da (16 Aralık-1989)’da başlayan rejime başkaldırı olayları 21 Aralık tarihinde Bükreş’e sıçrıyor.

REFORMCU PAPAZIN GÖZALTINA ALINMASI OLAYLARI TETİKLEDİ

15 Aralık 1989’da binlerce kişi, komünizm rejimine karşı çıkan reformcu papaz László Tőkés’i, rejim güçlerine karşı savunmak için Maria meydanında toplanmıştı. Olaylar, 16 Aralık’ta kontrolden çıktı ve büyüyerek Çavuşesku rejiminin yıkılışına kadar devam etti. Çavuşesku, Timişoara’daki olaylara yönelik yaptığı son konuşmada “dış güçleri ve yabancı istihbarat” örgütlerini suçlamıştı.

ÇAVUŞESKU’NUN SON KONUŞMASI

Romanya diktatörü Çavuşesku, Merkez Komite (PCR) üyeleriyle düzenlediği moral mitinginde konuşmasını bitiremeden yuhalanıyor. Mitinge katılanlar “Demokrasi!, Özgürlük!, Dün Timisoara’da, bugün tüm ülkede!, Kahrolsun Çavuşesku!” sloganları atarak ayaklanıyor.

Şaşkınlık ve şok arasında geveleyen Çavuşesku, eşi Elena ile konuşmasını bitiremeden balkondan içeriye giriyor ve binanın üzerinden helikopterle Targovişte şehrine kaçıyordu. Targovişte’de tutuklanan diktatör ve eşi, 25 Aralık 1989 tarihinde (Noel) günü kurşuna dizilerek idam edildi.

REJİMİNİN YIKILMASI 9 GÜN SÜRDÜ

Her şey, 16-25 Aralık haftasında yaşanmıştı. Timişoara ile başlayan ayaklanmalar Başkent Bükreş ve diğer şehirlere sıçrayarak büyüyor ve komünist rejim 9 günde yıkılıyordu.

1947’de komünist sistemle yönetilmeye başlayan Romanya’da, Nikolay Çavuşesku, 1965’ten 1989 Aralık ayındaki devrime kadar ülkeyi büyük bir baskıyla yönetmişti.

ÇİZMECİ ÇIRAKLIĞINDAN ÜLKE YÖNETİMİNE

Çavuşesku, Olt iline bağlı Scorniceşti kasabasında doğdu. İlkokul dördüncü sınıftan terk ve çizmecilik mesleği diplomalı olarak komünist partiye kaydoldu. Önce partide değişik görevler aldı, Gheorghe Gheorghiu Dej’in ölümünün ardından 1965’te iktidara geldi. 24 yıl süren iktidarı Aralık 1989’daki halk ayaklanmasıyla yıkıldı.

CRACİUN (NOEL) BAYRAMI GÜNÜ KURŞUNA DİZİLEREK İDAM EDİLDİLER

34 yıl önce Romanya’nın Craciun (Noel) bayramında diktatör Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena kurşuna dizilerek idam edildi. Bükreş’te düzenlediği mitingde halkın ayaklanması üzerine #PCR binası üzerinden helikopterle kaçan Çavuşesku ve eşi Elena, yakalandıktan sonra birkaç gün Targovişte şehrinde tutuldu.

Daha sonra kurulan askeri mahkemedeki 1 saatlik kısa yargılanmadan sonra 25 Aralık Craciun (Noel) günü idama mahkum edildiler. Çavuşesku, yüzüne okunan mahkeme kararına karşı son sözleri ‘bu mahkeme kararını tanımıyorum” sözleri oldu. Ancak her ikisi de idam mangasının önüne getirildi. Ve burada kurşuna dizilerek öldürüldü.

Mahkemenin resmi olarak Çavuşesku’ya yönelik suçlamaları şöyleydi: Soykırım, vatana ihanet ve ulusal ekonomiyi baltalamak. 1989 Devrimi sırasında 1.116 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 089 kişi de yaralandı.

1100 ODALI SARAYI DÜNYANIN EN İSRAFLI BİNALARI ARASINDA

Dünyanın en israflı yapılar listesi yayınlayan İngiliz #DailyMail gazetesi, Romanya’dan da „Halkın evi- Casa Poporului” olarak bilinen Çavuşesku Sarayı’nı ekledi. Pentagon’dan sonra 1100 odası ile dünyanın en büyük 2’inci binası olarak gösterilen Çavuşesku Sarayı’nın günümüzde sadece yüzde 30’u kullanılabiliyor. Saray’ın yıllık elektrik masrafı orta büyüklükteki bir şehrin toplam elektriğini karşılayabilecek düzeyde.