Romanya Haber

Hatay’da 4 kişiyi kurtaran Romen ekibinin başındaki Ionescu: “Tarif edilemez görüntülere şahit oldum”

Romanya’dan Hatay’a ilk giden yardım ekiplerinin başında yer alan Liviu Ionescu, ekip olarak 4 kişiyi enkaz altından kurtarmayı başardıklarını belirtiyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen iller arasında yer alan Hatay’a ilk giden yardım ekibinin başında yer alan Liviu Ionescu, deprem bölgesinde tarif edilemez görüntülere şahit olduğunu açıkladı.

“DÖRT KİŞİYİ ENKAZ ALTINDAN KURTARDIK”

Deprem yardım çağrısı üzerine Croaivo bölgesinden 8 kişilik gönüllü ve yetiştirdikleri uzman 6 köpekle birlikte Hatay’da yardım faaliyetlerine katıldıklarını anlatan Ionescu, ekip olarak bölgede 4 kişiyi enkaz altından kurtarmayı başardıklarını belirtiyor.

Aynı zamanda afet bölgeleri için eğitimli ilk yardım köpekleri yetiştiren Craiova’lı uluslararası sinolog Liviu Ionescu, Hatay’da şahit olduklarını şöyle aktardı:

“HERŞEY YERLE BİR OLMUŞTU”

“Doğruca şehir merkezine gittik. Bizi köpek arama ekiplerine ihtiyaç duyular enkaz bölgelerine dağıttılar. Şehirde her şey griydi. Her şey yerle bir olmuştu. Korkunç bir görüntü. Ne kadar korku filmi izlerseniz izleyin, Türkiye’deki deprem sahneleri, görebileceğiniz korku filmlerinden çok daha kötüydü.”

Kendisinin 1999 depreminde de İstanbul yakınlarına giden Romen ilk yardım ekibinde yer aldığını belirten Ionescu, “Farkında olmadan o görüntüler geliyor aklımıza. Aynı hataları yapmamaya, aynı psiko-duygusal şoku yaşamamaya çalışıyorsunuz.” diyor.

“HALKIN SICAKLIĞI BİZİ ÇOK ETKİLEDİ

Hatay’da halkın kendilerine ilgi ve sıcaklığından çok etkilendiklerini vurgulayan Romanya Sinoloji uzmanı Liviu Ionescu, “Halk, bize çok sıcak ve misafirperver davrandı. Bize sarılanlar, tebrik edenler, elinizi öpmeye çalışıp teşekkür edenler bizi çok etkiledi… ” yorumunu yaptı.

CRAİOVA’DAKİ EĞİTİM MERKEZİNİN BAŞINDA

Craiova’da 1994 yılında kurduğu Köpek Eğitim Merkezi’nin başında olan uluslararası Sinoloji uzmanı Ionescu, burada Alman çoban köpekleriyle ilk eğitimlere başladıklarını belirtiyor. Buradaki merkez, Romanya’yı Uluslararası Köpek Eğitim Federasyonu’nda temsil eden tek kulüp.

(Süheyla İsmail)