Romanya Haber

Romanya ve Bulgaristan, Schengen’in önünde berlin duvarı gibi duran Avusturya engelini aşamadı

Avrupa Birliği’ne 2007’de üye olan ve 11 yıldır serbest dolaşım bölgesi Schengen’e girmeye çalışan Romanya ve Bulgaristan’ın başvurusu Avusturya tarafından veto edildi. Hollanda hükümeti ise Romanya’nın Schengen’e katılımına destek verirken, Bulgaristan’daki insan hakları ihlalleri ve ülkedeki yolsuzluktan dolayı bu ülkenin üyeliğine karşı çıktı.

AB Konseyi İçişleri Bakanları toplantısında alınan karar, 11 yıldır Schengen bölgesine katılmaya çalışan Romanya ve Bulgaristan’da hayal kırıklığına neden oldu.

SADECE HIRVATİSTAN’A YEŞİL IŞIK YAKILDI

Tüm üyelerin desteğini alan ve 1 Ocak’tan itibaren Schengen bölgesine dahil olacak Hırvatistan, serbest bölgenin 27. üye ülkesi olacak. Bölge 23 AB üyesi ülkenin dışında, İsviçre, Norveç, Liechtenstein ve İzlanda’dan oluşuyor.

AB ülkelerinin içişleri bakanları, 2022’nin ve Çekya’nın dönem başkanlığı altındaki son Adalet ve İçişleri Konseyi Toplantısı’na katılmak üzere Brüksel’de bir araya geldi.

AB Komisyonu’nun İçişleri’nden sorumlu üyesi Ylva Johansson da gazetecilere yaptığı açıklamada “Ben de hayal kırıklığına uğradım” dedi ve hem Bulgaristan hem de Romanya’nın “Schengen bölgesinin tam üyesi olmayı hak ettiğini, gelecek iki yılda da çabaların devam edeceğini” vurguladı.

İKİ ÜLKENİN ENGELLENME GEREKÇESİ SİYASİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Romanya ve Bulgaristan’ın şartları yerine getirmelerine rağmen “siyasi nedenlerle” reddedildiğini söyledi.

AB KOMİSYONU ÜYESİ JOHANSSON: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM

AB Komisyonu’nun İçişleri’nden sorumlu üyesi Ylva Johansson da gazetecilere yaptığı açıklamada “Ben de hayal kırıklığına uğradım” dedi ve hem Bulgaristan hem de Romanya’nın “Schengen bölgesinin tam üyesi olmayı hak ettiğini, gelecek iki yılda da çabaların devam edeceğini” vurguladı.

ROMANYA VE BULGARİSTAN YETKİLİLERİNDEN TEPKİ

Romanya Başbakanı Nicolae Ciuca, karardan hayal kırıklığı duyduğunu söylemekle birlikte, yeniden başvuru yapacaklarını belirtti ve “Üzüntü duyduk ve gerçekten Avusturya’nın gösterdiği katı tutumu anlayamıyoruz” dedi.

Bulgaristan İçişleri Bakanı Ivan Demerciyev de ülkesine karşı oy kullanan Avusturya ve Hollanda’ya tepki göstererek “Bu iki üye ülkenin yarattığı hayal kırıklığına karşın, devam etmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

AVUSTURYA GÖÇMEN ENDİŞESİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Avusturya şansölyesi Karl Nehammer ise çarşamba günü Reuters’a yaptığı açıklamada, “Daha fazla zamana ihtiyacımız var. Şu anda Avusturya’da 75 bin kayıtsız yasa dışı göçmen var – yani AB dış sınırını geçip Avusturya’ya ulaşmış durumdalar. Öncelikle bunun çözülmesi gerekiyor” demişti. Schengen serbest dolaşım bölgesine üye olmak için konseydeki tüm üye ülkelerin kabul oyu vermesi gerekiyor.

Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya dışında, AB’ye üye ülkelerinin tümü ile birlikte Listenstayn, Norveç, İzlanda ve İsviçre Schengen bölgesinde yer alıyor. Schengen serbest dolaşım bölgesine üye ülkeler arasında, pasaport, kimlik kartı ve vize olmadan seyahat edilebiliyor.

420 MİLYON AB VATANDAŞINA SERBEST DOLAŞIM İMKANI SAĞLIYOR

Schengen bölgesi, Avrupa’nın 26 ülkesinin 420 milyon vatandaşı için sınırda kontrolsüz seyahat imkanı tanıyor. Schengen vizesinin verilerine göre, Türklerin başvuru ile elde edebileceği bu vizeye 2021’de Türkiye’den 270 bin başvuru yapılmış.

Avrupa Komisyonu, Bulgaristan ve Romanya’nın başvurusunu desteklemesine rağmen bu iki ülke tüm ülkelerinin desteğini alamadığı için bölgeye dahil olmayacak.

İki ülkenin durumunun ileriki yıllarda yeniden ele alınması bekleniyor.

Exit mobile version