Romanya Haber

Gelecek yıl Birlik dışından AB ülkelerine vizeli girişler daha da zorlaşacak

Gelecek yıldan (2023) itibaren Avrupa Birliği’ne (AB) girişler birlik vatandaşı olmayanlar için daha zor ve karmaşık bir hale gelecek. Mayıs ayından itibaren Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi’nin (ETIAS) bir parçası olan Giriş Çıkış Sistemi (EES) yürürlüğe girecek.

Yeni sistem AB dışından gelen kişilerin Schengen bölgesindeki bir ülkeye girmeden önce vize muafiyeti için başvuruda bulunmalarını ve ödeme yapmalarını gerektirecek. Peki Avrupa ülkeleri yeni sisteme nasıl hazırlanıyor ve vize ücretlerinden kaçınmak mümkün mü?

AB’NİN YENİ GİRİŞ-ÇIKIŞ SİSTEMİ (EES) NEDİR?

AB’nin yeni Girişi Çıkış Sistemi’nin (EES) başlıca görevi, birlik üyesi olmayan yolcular hakkında pasaport bilgilerine ek olarak parmak izleri ve yüz görüntüleri ile beraber biyometrik verileri kaydetmek olacak. Her giriş ve çıkış bu şekilde kayıt altına alınacağı için pasaport damgaları da tarihe karışacak. Bu sayede AB’de azami kalma süresi olan 90 günü aşan kişilerin tespit edilmesi kolaylaşacak.

ETIAS İÇİN NASIL VE NEREYE BAŞVURULUR?

Euronews’in haberine göre EES’nin parçası olduğu ETIAS’ın ise yürürlüğe girme tarihi Kasım 2023 olarak belirlendi. Bu tarihten itibaren AB vatandaşı olmayanlar, Avrupa ülkelerine girmek için kişi başına 7 euro ödemek zorunda kalacaklar. Yolculuğa çıkmadan önce internetten doldurulacak bir başvuru formu ile ücret ödenecek. 

Bir AB vatandaşı olmasa da bir üye ülkede resmi ikametgahı olanlar EES ve ETIAS’tan muaf olacak. 

Bununla birlikte, sınırlardaki otomatik bariyerlerin AB’de yaşayıp da birlik üyesi olmayan bir ülkeye ait pasaport kullanan bir yolcunun AB’de ikamet ettiğini nasıl tespit edeceği konusundaki sorular henüz yanıt bulabilmiş değil. 

EES BARİYERLERİ NEYE BENZEYECEK?

Birçok AB ülkesi EES kontrollerini gerçekleştirmek üzere otomatik bariyer kurma çalışmalarına hız verdi. 

Fransa, havaalanlarında yolcuların biyometrik verilerini ve kişisel bilgilerini önceden kaydedebilecekleri self-servis kiosklar kuracak. Daha sonra bu bilgiler bir gümrük memuru tarafından kontrol edilecek.

Almanya ve Avusturya’da da yetkililer benzer bir sistemin havalimanlarına kurulacağını teyit etti.

Fransa ayrıca kara ve deniz sınırlarına araçla gelenlerin bilgilerini kaydetmeleri için tablet cihazları hazır bulunduracak. 

İtalya, tüm önemli havalimanlarındaki otomatik kapıların sayısını artıracağını ve yaklaşık 600 self-servis kiosk kuracağını duyurdu.

Norveç ise sınır muhafızları tarafından işletilen “otomatik kameraları” deneyecek.

EES SINIRLARDA GECİKMELERE NEDEN OLUR MU?

Yeni dijital kontrol sisteminin sınırlarda aksamalara neden olabileceği en büyük endişe konularından biri. Bazı birlik yetkilileri, sistemin yürürlüğe girmesinden önce yeterince test edilmediğini vurguluyor. Bu da AB’de ikamet eden kişilerin bile gecikme yaşamasına neden olabilir.

AB konseyi tarafından geçen hafta yayınlanan bir rapor, Avusturyalı ve Alman yetkililerin özellikle sınırda bekleme sürelerinin artabileceğinden endişe duyduğunu gözler önüne serdi. Hatta raporda Avusturyalı gümrük yetkililerinin işlem sürelerinin mevcut duruma kıyasla iki katına çıkmasını beklediği ifade ediliyor. 

ETIAS DOLANDIRICILARINA DİKKAT

Yeni sistem nedeniyle 7 euroluk bir ücret alınacağının duyurulmasının ardından birçok dolandırıcı web sitesinin kurulduğu konusunda birlik yetkilileri uyarılarda bulunmaya başladı. 

Dolandırıcıların kopya web siteleri oluşturabilecekleri veya ek ücretli aracılık hizmetleri sunabilecekleri belirtiliyor.

AB yetkilileri, yolcuların sadece resmi ETIAS sitesini kullanmaları gerektiğini vurguluyor. Bu site henüz kurulmadı ancak europa.eu alan adını kullanacak.

Exit mobile version