Romanya Haber

Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA)’nın 20 yıllık bilançosu: 15 bin devlet görevlisi yargı önüne çıkarıldı

AB’nin talebiyle kurulan DNA, 20 yılda ikisi başbakan, 60’ı kabine üyesi, 160 hakim, 400 belediye başkanı, 1000’i polis ve emniyet görevlisi olmak üzere 15 bin devlet görevlisini yargı önüne çıkardı. Bu sürede 5,4 milyar euroluk yolsuzluk önlendi.

Romanya’nın AB üyeliğine hazırlanması ve Birliğe kabulünde önemli rol oynayan Yolsuzlukla Mücadele Dairesi (DNA)’nin 20 yıllık bilançosu açıklandı. Buna göre DNA savcıları; ikisi başbakan (Victor Ponta ve Adrian Năstase) olmak üzere; 60 hükümet üyesi, 400’ü belediye başkanı, 160’ı hakim ve aralarında 1000’i polis olmak üzere 15 bin devlet görevlisini mahkeme önüne çıkardı.

5,4 MİLYAR EUROLUK YOLSUZLUK ÖNLENDİ

20 yıllık bilançosu ile ilgili açıklamalarda bulunan DNA Başsavcısı Crin Bologa, bu süreçte kurumun önlediği yolsuzluk miktarının 5,4 milyar euroyu bulduğunu söyledi. DNA’nın yolsuzluk konusunda Romen vatandaşlarının sigortası olduğunu belirten Bologa, Son 10 yılda tespit ettiği ve soruşturma açtırdığı rüşvet olaylarındaki para miktarının ise 1 milyar euroyu geçtiğini belirtti.

DNA ŞEFLERİ YOLSUZLARIN HEDEFİ HALİNE GELDİ

DNA’yı (2005-2013) döneminde Daniel Moraru yönetti. Daha sonra yerine gelen Başsavcı Laura Codruța Kövesi ise 2013-2018 yılına kadar özellikle yolsuzluklara bulaşan siyasiler ve devlet görevlilerinin korkulu rüyası oldu. Bu nedenle sürekli hükümet yetkililerinin ve nüfuzlu çevrelerin hedefi haline gelen DNA şefi Laura Kövesi, görevden alınmaya varan tehditler ve baskılara maruz kaldı. En son 9 Temmuz 2018’de dönemin hükümetinin baskısıyla görevden el çektirildi.

DNA’DAN GİTTİ AB BAŞSAVCISI OLDU

Romanya’da yolsuzlukla mücadelede gösterdiği başarıları nedeniyle hedef haline gelen ülkenin ilk kadın Başsavcısı Laura Kövesi, görevden alındıktan sonra Avrupa Parlamentosu Konseyi tarafından bütün Birlik ülkelerinin yolsuzluklarından sorumlu olacak AB Kamu Başsavcılığı (EPPO)’nin başına getirildi. Halen bu görevine devam eden 49 yaşındaki Kövesi, birçok AB ülkesi vatandaşları tarafından da umut haline geldi.

Bulgaristan’daki pek çok kişi, adını yolsuzlukla mücadele savcısı olarak duyuran Kövesi’nin Brüksel adına ülkelerindeki yolsuzlukla mücadele de umut haline geldiğini dile getiriyor.

TAPALAGA: AB’NİN ÖNEMLİ BİR KONTROL MEKANİZMASI

Avrupa Birliği’nin, DNA ile AB fonlarını hukukun üstünlüğü ilkesi kuralına bağlayarak önemli bir kontrol mekanizması geliştirdiğine dikkat çeken gazeteci Dan Tapalaga, G4media.ro’daki köşesinde yaptığı değerlendirmede, “AB’nin kontrol mekanizması ülkedeki eksiklikleri telafi ediyor.” yorumunu yaptı.

Exit mobile version