Romanya Haber

Kuraklık nedeniyle debisi düşen Tuna nehrindeki bazı bölgelerde gemi taşımacılığı durdu

Çevre Bakanlığının açıklamasına göre kuraklık nedeniyle son 24 saatte nehirdeki su seviyesi 7 santimetre düştü. Belene adası yakınlarındaki gemi trafiği askıya alındı.

Kuraklıktan Tuna nehri de olumsuz etkileniyor. Romanya ile Bulgaristan arasında sınır oluşturan Tuna’nın debisinin önemli oranda düşmesi nedeniyle Belene adası yakınlarındaki gemi trafiği askıya alındı. Son 24 saatte nehirdeki su seviyesi 7 santimetre düştü.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre pazartesi Tuna Nehri’nin Romanya sınırlarına girdiği bölgede yapılan ölçümlerde saniyede 1.950 metreküp su akışı kaydedildi. Nehrin diğer zamanlardaki normal akışı ise saniyede 2,500 metreküp olarak açıklandı. Bu da nehir akışışın oldukça azaldığını gösteriyor.

ÇEVRE BAKANI BARNA: “SU KAYNAKLARINI RASYONEL KULLANMAK ZORUNDAYIZ”

Kuraklıktan etkilenen Tuna nehrindeki su seviyesinin sadece Romanya’da değil bütün Avrupa’da düştüğünü ve yıllık ortalamanın çok altında olduğunu söyleyen Çevre Bakanı Tanczos Barna, bu akışın normal devam etmesi için Romanya’daki Su Kaynakları yetkililerinin, nehir ve barajlardaki su seviyesini korumaya çalıştığını açıkladı.

Barna, Digi24’e yaptığı açıklamada vatandaşların gerek içme suyunu gerekse tarımsal sulama konusunda rasyonel haraket etmesi gerektiğini ve suyu israftan kaçınmaları çağrısında bulunarak, „Çiftçiler, nehirlerlerden, akarsulardan veya göllerdeki suyu kullanmak istemeleri halinde illerdeki Romanya Su İdareleri yetkilileri ile temasa geçmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

SON 70 YILDA GÖRÜLMEMİŞ BİR DURUM

Ulusal Arazi Geliştirme Ajansı (ANIF) Dolj Şube Müdürü Veta Păsculescu’nun yaptığı açıklamaya göre Tuna nehrinin en düşük seviyesinin bazı bölgelerde 101 santimetre düştüğünü belirterek, bu durumun son 70 yılda eşi görülmemiş bir durum olduğuna dikkat çekti.

TARIM ALANLARINA SU VERİLEMİYOR

Kuraklık nedeniyle Tuna’daki suyun azalması nedeniyle çevredeki tarım alanlarına da su verilemiyor. Ülke genelinde kuraklıktan olumsuz etkilenen 20 ildeki yaklaşık 107 bin hektarlık tarım alanları için hükümet destek programı açıkladı. Ekilebilir alanlarının yüzde 1’i olarak değerlendirilen tarım alanları için ilk etapta çiftçilere 100 milyon euro destek sağlanacak.