Romanya Haber

Buzău’daki doğal jeolojik bölge, UNESCO koruması altına alındı

UNESCO, Buzău’nun dağlık volkanik bölgesini (Tinutul Buzaului) küresel jeolojik koruma parkı alanı ilan etti.

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür organizasyonu UNESCO, Buzău’nun dağlık volkanik bölgesini (Tinutul Buzaului) küresel jeolojik koruma parkı alanı ilan etti. Romanya’nın güneydoğu bölgesinde bulunan jeopark, Karpatların eteklerindeki 1.036 km²’lik bir alanı kapsıyor. Bölgede yaklaşık 45 bin kişi yaşıyor.

Hareketli volkanik özelliği, tuz mağaraları ve yaşayan ateş gibi binlerce yıllık olağanüstü jeolojik oluşumların yer aldığı bölgenin birkaç tektonik plaka çarpışması ile oluştuğu belirtiliyor. Daha sonra buzul hareketiyle aşınmış olan çok karmaşık kıvrımlı bir dağ oluşumlarına neden oldu. Avrupa’nın jeodinamik olarak en aktif alanlarından biri olan jeopark, 40 milyon yıllık jeolojik tarihi bünyesinde barındırıyor.

HARİKA DOĞA GÜZELLİKLERİNİ BARINDIRIYOR

UNESCO uzmanlarının bölgeyi koruma altına alması ile ilgili bazı tespitleri şöyle: “Son buzullaşmadan kalma; deniz türleri, kara bitki örtüsü, memeliler ve kuş fosilleri bölgede iyi korunmuş. Böcekler, örümcekler, kabuklular, sürüngenler ve diğer türlerin birçok fosili, fosilleşmiş bir reçine olan kehribarda muhafaza edilmektedir. Dünyanın en uzun ve en derin tuz mağaralarından bazıları da burada bulunuyor.“

YEREL KÜLTÜR EFSANELERİNE DE YANSIMIŞ

Buzău’daki bu zengin doğa çeşitliliği, bölgedeki yerel halkın kültürüne de yansımış; çamur volkanlarının ejderhaya dönüşmesi, çamur kazanlarının, devlerin sığırları yakalamak için yaptığı tuzaklar olduğu ve geleceğin kehribar bir mercekle tahmin edilebileceği yerel efsanelerle eşsiz bir kültürel mirasa sahip.

Bu sene 8 ülkeden doğa harikalarını küresel jeolojik park bölgesi ilan eden UNESCO, daha önce Romanya’nın Țara Hațegului jeolojik doğal park alanını koruma altına almıştı.

Exit mobile version