Romanya Haber

Köstence askeri üssünü ziyaret eden NATO Genel sekreteri Stoltenberg: “Müttefiklerimizle tam dayanışma içindeyiz”

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in resmi davetlisi olarak Romanya’ya resmi bir ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun Romanya ve bölgedeki müttefikleri ile tam dayanışma içerisinde olduğunu açıkladı.

Romanya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile birlikte Köstence’deki Mihail Kogălniceanu askeri hava üssünü ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Iohannis ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, üste yaptıkları incelemelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

NATO’nun Romanya’ya 1000 askere ek olarak yeni 1000 askeri daha göndereceğini söyleyen, Stoltenberg, ittifakın Güneydoğu Avrupa’daki gücünü takviye etmeye devam edeceğini vurguladı.

Romanya’nın ittifaka yaptığı katkıları öven ve Karadeniz’in NATO için hayati stratejik öneme sahip bir bölge olduğunu dikkat çeken Stoltenberg, bölgedeki problemlerin diyalog ve siyasi yolla çözümünden yana olduklarını ancak müttefiklerle tam dayanışma içerisinde olduklarını kaydetti.

Stoltenberg, “NATO’da asla birinci ve ikinci sınıf Müttefikler olmayacak. Sadece NATO Müttefikleri var. Birlikte güçlüyüz. ” dedi.

Rusya’nın Ukrayna ve Karadeniz’deki tehdidinin bölgesel değil bütün Avrupa’yı tehdit ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Iohannis ise „Birlikte daha güçlü ve uyanık olmak durumdayız” dedi.

Rusya’nın tehditlerini „kabul edilemez” olarak değerlendiren Iohannis, NATO ve ABD’nin Güneydoğu Avrupa’daki müttefikleri ile dayanışmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

NATO’DAN DOĞU KANADINA TAKVİYE

Bu arada NATO’nun, Ukrayna sınırındaki Rus askeri hareketliliğine yanıt olarak doğu kanadına asker takviyesi planı hazırladığı bildirildi. Plan, başta Romanya olmak üzere Ukrayna’nın güneybatısındaki NATO ülkelerinde çok uluslu muharip birliklerin konuşlandırılmasını öngörüyor. İttifak üyesi 30 ülkenin NATO’nun söz konusu planını bu hafta yazılı olarak onayladığı, kararın Çarşamba günü NATO Savunma Bakanları toplantısında teyit edildikten sonra resmen kamuoyuna açıklanacağı bildirildi. Planın ilkbahar aylarında hayata geçirilebileceği belirtiliyor.

Rusya, Batılı ülkelerle yaşadığı gerginlikte Aralık ayında NATO ve ABD’den güvenlik garantileri talep etmiş, NATO’nun doğuya genişlemeyi durdurmasını askeri gerilimin azaltılmasında en önemli koşul olarak öne sürmüştü. Rusya, NATO’nun başta Ukrayna ve Gürcistan olmak üzere eski Sovyet nüfuz alanına genişlemesini güvenliğine tehdit olarak görüyor. NATO ise Rusya’nın bu talebini reddetmiş, NATO’nun açık kapı politikasını değiştirmeyeceği ve her egemen ülkenin hangi ittifakta yer alacağına kendisinin karar vermesi gerektiğini bildirmişti.

Exit mobile version