Romanya Haber

İngiliz gazetesi, Çavuşesku Sarayını dünyanın en israflı yapılar listesine ekledi

Pentagon’dan sonra 1100 odası ile dünyanın en büyük 2’inci binası olarak gösterilen Çavuşesku Sarayı’nın günümüzde sadece yüzde 30’u kullanılabiliyor. Saray’ın yıllık elektrik masrafı orta büyüklükteki bir şehrin toplam elektriğini karşılayabilecek düzeyde.

Dünyanın en israflı, gereksiz yapılar listesi yayınlayan İngiliz Daily Mail gazetesi, Romanya’dan da „Halkın evi- Casa Poporului” olarak bilinen Çavuşesku Sarayı’nı ekledi.

Devrik diktatör Nikolay Çavuşesku’nun, 1978 yılında ziyaret ettiği Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’tan etkilenerek yaptırdığı dünyanın Pentagon’dan sonra dünyanın en büyük 2’inci büyük binası nedeniyle Bükreş merkezindeki 40 bin kişi yerinden edildi. Şehrin tarihi merkezindeki binlerce bina, kilise ve tarihi eser yıkıldı.

Saray inşaatının, ülkenin bütçesini etkileyen devasa maliyetleri ile faydadan çok kat kat zararı olan utanç verici bir yapı olduğuna dikkat çekilen İngiliz gazetesinin haberinde Saray’ın yaklaşık 4 milyar Euro’ya mal olduğuna dikkat çekiliyor.

SARAYIN YÜZDE 30’U KULLANILIYOR

Günümüzde Sarayın sadece yüzde 30’unun kullanılabildiği halde, gaz ve elektrik maliyetinin yılda yaklaşık 7 milyon Euro’yu geçtiğine işaret edilen haberde: “Devasa yapı, Romanya diktatörü Nikolay Çavuşesku’nun Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’dan ilham alan merkez yaratma planının bir parçasıydı.” deniyor.

23 bölümden oluşan, süslü iç mekanlarıyla tanınan sarayın halen iki bölümünde Parlamentosu ve Senato yer alıyor. Ayrıca üç müze ve uluslararası bir konferans merkezi de bulunuyor.

Çavuşesku’nun 1989 yılında devrilmesinden sonra Saray inşaatı ancak 1997 yılında tamamlanabilmiş.  Dört tarafı simetri dev binada toplam 1.100 oda bulunuyor. Yaklaşık 4.10 milyon ton ağırlığıyla da dünyanın en ağır binası durumunda.

ALTINDA 20 KİLOMETRELİK TÜNEL VAR

Saray’ın altında diğer devlet kurumlarıyla irtibatı sağlayan 20 kilometre uzunluğunda da 8 yer altı tüneli bulunuyor. Binanın en altında da büyük bir nükleer sığınak yer alıyor.

Exit mobile version