Romanya Haber

Romanya’nın Tuna üzerinde yaptırdığı Brăila boğaz köprüsü yükseliyor

Brăila-Tulcea arasından geçen Tuna nehri üzerinde inşaatı devam eden 2 km’lik köprü, 2023 yılında bittiğinde Romanya’nın Moldova, Dobruca ve Muntenia bölgeleri birbirine bağlanmış olacak.

Romanya’nın Brăila-Tulcea illeri arasında geçen Tuna nehri üzerinde kurulan 2 kilometrelik asma köprüsü inşaatı her geçen gün yükselip görünür hale geliyor.

Yüzlerce işçinin çalıştığı köprü, bittiği zaman ülkenin Moldova-Dobruca ve Muntenia bölgelerini birbirine bağlayacak.

1.974 metre uzunluğundaki köprünün her iki yanındaki çelik köprü platformlarını biririne bağlayacak 6 bin 700 ton ağırlığında ve her birisi yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki çelik kablolar köprü iskeletinin üzerine çekildi.

KULELER, ÜLKENİN EN YÜKSEK BİNALARI OLACAK

Kabloların asıldığı Tuna’nın her iki tarafındaki 192.64 metre yüksekliğindeki destek kuleleri, aynı zamanda Romanya’nın en yüksek binaları olacak.

“Köprüde çalışırken karşıdan karşıya yaya geçmek yaklaşık 40 dakika sürüyor. Çalışanlar günde yaklaşık 4 kez köprüde gidip geliyorlar” diyor mühendis Viorel Eşanu. Köprüdeki çalışanların iyi eğitimli ve her türlü güvenliklerinin sağlandığını belirten Eşanu, “Köprüde yerden 192 metre yükseklikte rüzgarın hızı çok yüksek. Hız o yükseklikte neredeyse iki katına çıkıyor. Bu nedenle köprüde çalışanlar psikolojik olarak testten geçiyor. Güvenlikleri için her türlü donanıma sahipler.” diyor

ROMANYA’NIN SON 30 YILININ EN ZOR ALTYAPI PROJESİ

Ülkenin en büyük ve Avrupa’nın üçüncü büyük köprüsü olacak olan Brăila asma köprüsünün üst iskeletinde yaklaşık 50 işçi çalışıyor. Bir yandan köprü inşaatı sürürken diğer taraftan köprüyle bağlantı yolları inşa ediliyor.

Tuna Nehri üzerindeki asma köprü, Romanya’nın son 30 yılında yaptırdığı en zor ve karışık altyapı projesi olacak. Daha önce Çinlilerin talip olduğu ancak iptal edilen köprü ihalesi, ülkenin son yıllardaki en pahalı projeleri arasında geçiyor. İnşaatta toplam 25.000 ton beton çeliği ve 200.000 metreküp beton kullanılacak.

İNŞAATI, JAPON- İTALYAN KONSORSİYUMU YAPIYOR

Tuna nehri üzerindeki asma köprü ihalesini, Ocak 2018’de Japonya-İtalyan ortaklığı ile kurulan bir konsorsiyum kazanmıştı. Tasarım ve proje süresi 36 ay olan köprünün teslimat süresi 18 ay olarak belirlenmiş. İnşaatın, 2023 ylında bitirilmesi planlanıyor.

Dev proje, 363 milyon Euro’luk Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu ile yapılıyor.

Exit mobile version