İki yıl önce Moğolistan’dan yola çıkan iki maceraperest, 9 ülkeyi geride bıraktıktan sonra Romanya’nın Bucegi dağlarına geldiler. Craiova’da yollarını kaybeden gezginlere yerel polis rehberlik ederek gitmek istedikleri Kazıklı Voyvoda (Vlad Tepes) Bran kalesine yönlendirdi.
24 ay önce Moğolistan’dan İskoçya’ya gitme hedefiyle yola çıkan seyahat ve at tutkunu Pete Breidahl (43) ve Luisa Mayr (26) çifti, uzun süren ancak “harikaydı” dedikleri ülke yolculuklarında şimdi Romanya’yı geziyorlar. Atlarıyla beraber Bucegi Dağları’dan geçen iki maceraperest, bölgedeki dağların manzarasına hayran kalmış.
Avustralyalı Pete Breidahl (43) ile Alman asıllı Luisa Mayr (26), at sırtında geziyi 2019 yılında Moğolistan’da kararlıştırmış.
9 ÜLKEYİ GERİDE BIRAKTILAR
Moğolistan’da başlayan gezi rotasındaki; Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve Bulgaristan’ı geride bıraktıktan sonra şimdi Romanya’nın Transilvanya bölgesine gelmişler.
Romanya’dan sonra Macaristan’ın kuzeyine geçmeyi planlayan Mayr- Breidahl çifti, kışı, Slovakya ve Polonya’yı geçtikten sonra Luisa’nın ailesinin bulunduğu Almanya’da mola vermeyi planlıyorlar. İlkbaharda ise son varış ülkesi İskoçya’ya varmak istiyorlar.
MACERA DOLU YOLCULUK..
Yol boyunca Rus mafyasıyla, Taliban gibi çok farklı kişi ve topluluklarla karşılaşmışlar. Kendilerine eşlik eden Jill isimli köpekleriyle Çin sınırında problem yaşamışlar.
Luisa Mayr, yolculuk süresince hayatları boyunca unutamayacakları hatıra ve güzelliklere şahit olduklarını belirtiyorlar.
“ROMANYA, RÜYA GİBİ BİR ÜLKE”
Çoğu geceyi açık havada geçiren Pete ve Luisa, Türkiye’de (Kapadokya) sıcak hava balonlarıyla dolu gökyüzüyü unutamamış. 5 ay süren Türkiye yolculuğu zorlu geçen çift “Rüya gibi ülke” dedikleri Romanya dağlarının (Bucegi) manzarasına hayran kalmış.
SINIRLARDAN GEÇERKEN AT DEĞİŞTİRDİLER
“Herkes ne iş yaptığınızı, nerede yaşadığınızı, hangi arabayı kullandığınızı? soruyor. Kimse mutlu olup olmadığınızı sormuyor, ” diyen Pete Breidahl, bu yolculukta her ülkeye girerken yeni at aldıklarını belirtiyor.
Ülkelerin çoğunun yasal olarak at ile sınırı geçmeye izin vermemesi nedeniyle mecburen her ülkede at satın aldıklarını belirtiyorlar. Son bindikleri atları ise Bulgaristan’da alan çift, Romanya’ya Vidin’den problemsiz girmişler.
“Dünyayı at sırtında gezme tutkunuz nasıl başladı?” sorusuna, “İnsanlara dünyanın çok güzel, yaşanabilir bir yer olduğunu, farklı ülkeler ve kültürlerle tanışıp diğer ülkelere barış ve sevgi anlayışını getirebileceğimize inandık” sözlerini dile getiriyor Pete Breidahl.
400 KİLOMETRELİK YOLCULUK 16 GÜN SÜRÜYOR
Breidahl, „Herkesin hızlı araçlarla seyahat ettiği bir dönemde atla gezmek zor değil mi sorusunu?” şöyle cevaplandırıyor: „Arabalarla 400 kilometrelik yola gittiğinizde çok fazla konuşmuyor, kimseyle fazla muhatap olmuyorsunuz. Oysa biz 400 kilometreyi 16 günde kat edebiliyoruz. Bu sürede yolda birçok kimseyle konuşabiliyoruz. Hava soğuk da olabilir, sıcak da. Yağış da olabilir. Zor elbette.. Zihinsel olarak kendimizi hazırladık. Havanın bazen soğuk olacağını düşündük elbet. Yıldırım çarpmasından korunmak için üç gece bir köprünün altında uyuduk. Atlı ve evsiz olduğunuzu bilerek seyahat etmek kolay değil. Ama zaten biz bu zorluğa talibiz. Açık havada seyahat etmenin en güzel tarafı da bu. Doğayı doya doya geziyorsunuz. Bizim için harika bir durum.”
‘HAFTALIK 50 EURO İLE GEÇİNİYORUZ ‘
Yolculuğa çıkmadan önce biraz para biriktirdiklerini söyleyen Pete Breidahl – Luisa Mayr çifti, konaklama gideri olmayınca yolculuk boyunca her hafta yaklaşık 50 euro harcama yapmış.
“Uyuyacak bir yer bulmak çok kolay. Orman veya tarlaların sessiz alanlarında yaşıyoruz ve çiftçilerden arazilerinde kalmaları için izin istiyoruz.” diyen çift, bir ükeden diğerine geçerken en zorlandıkları konunun at değiştirmek olduğunu vurgulayan maceracı çift, “Atları asla değiştirmek istemiyoruz. Fakat onlarla sınırı geçemiyoruz. Ama artık Avrupa Birliği’nde olduğumuza göre, AB pasaportlu atlarımız var. AB’deki herhangi bir sınırı atla geçebiliyoruz.” diyorlar.
GEZİ MASRAFINI SEYAHAT KİTABIYLA KARŞILIYORLAR
Gezi masraflarını dergi ve kitaplara maceralarını yazarak finanse ettiklerini söyleyen iki seyyah, Amazon üzerinden satışa sundukları “Seyahat Tutkusu – Wanderlust” isimli kitapta gezilerinin ilk yılına yer vermişler.
İkinci yılını ise başka bir kitapta değerlendirmeyi planlayan çift, son olarak 2 yıl süren atlı gezileriyle ilgili düşüncelerini, “Sadece dünyayı daha güzel bir yer haline getirme amacıyla yola çıktık..” açıklamasını yapıyorlar.