Romanya Haber

Avrupa’da tek kullanımlık plastik ürünler yasaklanıyor

3 Temmuz’dan itibaren tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerde plastik pipet, tabak, kaşık, çatal ve bıçakların satış ve pazarlanması yasaklanacak.

Başta denizler olmak üzere ciddi çevre kirliliğine neden olan tek kullanımlık plastikler Avrupalıların hayatından çıkıyor.

Avrupa Birliği’nde 2019’da alınan plastik pipet, tabak, kaşık, çatal ve bıçakların en geç 2021’de satış ve pazarlanmasının yasaklanmasına dair karar 3 Temmuz’dan itibaren tüm Birlik üyesi ülkelerde hayata geçiyor. 

Plastik içecek pipeti, kulak pamuğu pipeti, çözünür olmayan tüm poşetler, plastik bıçak, çatal, kaşık, tabak, bardak, polistirenden yapılmış yiyecek ve içecek kutuları, içecek karıştırma çubukları ve benzeri bir çok ürün yasak dahilinde yer alacak.

Bundan böyle üye ülkelerde her hangi bir kafede plastik pipetle içecek içilmesi mümkün olmayacak veya süpermarketlerde plastik tabak, çatal, bıçak gibi kullanıp atılan ürünler satılamayacak.

Bu düzenlemeyle yalnızca 1-2 dakika kullanılıp atılan, kullanımı gereksiz plastiklerin tüketimini azaltmak ve dünyanın en büyük krizlerinden biri haline gelen plastik kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu’nun raporlarına göne, Avrupa kıtasındaki nehir ve su kaynaklarında bulunan atıkların yüzde 70’i tek kullanımlık plastik kaynaklı. Bu materyaller çevre ve insan sağlığı üzerinde çok büyük bir olumsuz etkiye sahip.

“KİRLETEN ÖDER” KAMPANYASI

Plastik atıkların gündelik hayattan çıkarılmasını hedefleyen AB, üye ülkelerden çevre kirliliğinin azaltılması konusunda “kirleten öder” kampanyaları ile halkın çevre konusunda bilinçlendirilmesini istiyor. İlk etapta plastik ürünlerin satış ve pazarlanmasının yasaklanması ve ardından insanların bu ürünleri kullanmalarının azaltılarak tamamen ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

BİRÇOK AB ÜLKESİ HAZIRLIKLARINI TAMAMLAYAMADI

Yapılan araştırmada AB üyesi birçok ülke, 3 Temmuz’da yürürlüğe girecek plastik yasağı konusunda henüz uyum sürecinin başında görünüyor. Aralarında Romanya’nın da bulunduğu Birlik ülkeleri plastik yasağı uygulaması için uyum çalışmalarına yeni yeni başlıyor.

Agerpres’te yer alan bir haberde Avrupa Parlamentosu tarafından iki yıl önce kabul edilen, plastik ürünlerin çevre üzerindeki etkisinin sınırlandırılmasına ilişkin (AB) 2019/904 sayılı kararın, Romanya’nın ulusal mevzuatına henüz aktarılamadığı belirtiliyor. Hükümetin, uyum yasalarını Olağanüstü Hal Yönetmeliği ile çıkarması bekleniyor.

Çevre Bakanı Tanczos Barna ise Bistrita’da yaptığı açıklamada, tek kullanımlık plastiklerin çevre üzerindeki etkisinin sınırlandırılmasına ilişkin Avrupa Yönergesi’nin en geç 1 Eylül’de ulusal mevzuata aktarılacağını duyurdu.

Çevre Bakanı Tanczos Barna, AB’nin tek kullanımlık plastik uyum yönergesini en geç Eylül ayına kadar mevzuata uygun hale getireceklerini söyledi.

Exit mobile version