Romanya Haber

Bulgaristan, Kapitan Andreevo- Kapıkule sınır geçişlerinde otomatik kontrol sistemine geçecek

Bulgaristan’ın yeni vize rejimi Romanya’da oturumu olan Türk vatandaşlarını etkilemiyor

Bulgaristan, Kapitan Andreevo-Kapıkule sınır geçişlerinde otomatik pasaport kontrol sistemini uygulamaya koyacak. Pilot proje uygulamasına göre Türkiye’den Bulgaristan’a girecek olan yolcuların pasaportları monte edilen makinelerden geçirilerek otomatik kontrol edilmiş olacak.

Bulgaristan sınır polisinden yapılan açıklamada, söz konusu pilot proje Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarında giriş ve çıkışlarda mayıs 2022 tarihinden itibaren kademeli olarak uygulamaya koyacağı projenin bir parçası olduğu vurgulandı.

Projenin ilk ayağında uygulama sadece Türkiye’den (Kapıkule), Bulgaristan (Kapitan Andreevo) Sınır Kapısı’na giriş yapan otobüs yolcularını ve Kalotina Sınır Kapısı’ndan çıkış yapanları kapsayacağı açıklandı.

AB üyesi olmayan ülke vatandaşları sınırdan geçişten otomatik sistemi kullanarak kurulan makinalarda pasaportlarını kendileri sistemde kaydecekler. Sistemde onaylanan kaydın devamında yolcular biometrik koridorda devam ederek hareket halindeyken kontrol edilmiş olacak. Söz konusu yeni uygulama AB üyesi ülkelerin vatandaşları tarafından da kullanılabileceği belirtildi.

Şu ana kadar yapılan testler söz konusu yeni uygulamanın yolcu başına 2 dakika sürdüğü açıklandı. Test uygulamasının 15 Eylül tarihine kadar devam edeceği ve projeyi gerçekleştiren AB Sınır Koruma Ajansı (Frontex) tarafından gerekli analizleri yapıldıktan sonra AB genelinde kademeli olarak uygulamaya konacağı belirtildi.

Projenin ilk ayağında uygulama sadece Türkiye’den (Kapıkule), Bulgaristan (Kapitan Andreevo) Sınır Kapısı’na giriş yapan otobüs yolcularını kapsayacak