Bükreş’te günlük yaklaşık 700 bin kişinin kullandığı metro ile seyahate zam sinyali. Metrorex yönetiminden medyaya sızan bilgilere göre, uzun süredir zarar eden şirket; bunu önlemek için çeşitli tasarruf tedbirleri uygulayacak ve önümüzdeki Haziran ayından itibaren biletlere zam yapacak.
Henüz zam miktarının netleşmediğini belirten yetkililer, kararın Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylanması halinde Haziran ayında yürürlüğe gireceğini belirtti. Bakanlığın da 5 bin 500 çalışanı bulunan Metrorex şirketini, daha fazla sübvanse etmemek ve iflasının önüne geçmek için zam kararına sıcak baktığı ifade ediliyor.
Metrorex, en son Mart 2015’te bilet ücretlerine zam yapmıştı. O tarihten beri 2’li seyahat kartları 5 lei’den (1 Euro) satılıyor. 10 seyahatlik kart için halen 20 ley (4 euro) ödeniyor.
BÜKREŞ METROSU NEDEN KÂR ETMİYOR?
Ekonomist Iancu Guda’nın, RFİ radyosunda yayımlanan, Bükreş metrosunu işleten şirketin, diğer AB başkentleriyle karşılaştırmalı kâr-zarar analizinde ilginç tespitlere yer veriliyor. Kötü yönetim nedeniyle Bükreş metrosunun yüzde 40’a varan oranda sübvanse edildiği belirtiliyor. Guda’nın tespitine göre, Budapeşte’deki metro şirketi yıllık yüzde 16, Prag’daki şirket yüzde 10 ve Varşova’da ise yüzde 5 civarı kâr ediyor. Guda, analizinde “Bükreş metrosu neden kâr etmesin?” diye soruyor.
RFİ’de yayımlanan analize göre, Bükreş’teki işletmeci firmada kilometre başına 63 çalışan düşerken, AB ülkelerinde bu rakam ortalama 51,4. Metrorex firması çalışanlarının ortalama maaşı 1144 euroya tekabül ederken, AB ülkelerindeki maaş ortalaması 1040 euro.
Başkent Bükreş’te diktatör Nicolae Çavuşesku döneminde 1979 yılında hizmete giren metro, bugün itibariyle 77 km uzunluğa ve 63 durağa sahip.