Kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin aldığı AstraZeneca ile covid aşılamasını askıya alma kararına Romanya da katıldı.
Romanya Aşılama Koordinatörü Valeriu Gheorghita, ölüm vakasının yaşandığı ürün grubundan Romanya’ya gelmediğinin altını çizerek, ”AB’deki soruşturma sonuçlanana kadar aşıları karantinaya aldık.” dedi.
Avusturya’da ki bir hemşirenin AstraZeneca aşısı olduktan kısa bir süre sonra kan pıhtılaşması nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından, İtalya, Avusturya, Norveç, Danimarka, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg ve İzlanda’da AstraZeneca aşılarının kullanımı durdurulmuştu.
Aşı olanların kan pıhtılaşmasına maruz kalma ihtimali olmadığını savunan İngiltere hükümeti ise aşıyı ‘hem güvenli hem de etkili’ olarak nitelendiriyor.
AVRUPA İLAÇ AJANSI: BULGU YOK, AŞILAMA DEVAM EDEBİLİR
Öte yandan BBC’nin haberine göre, Avrupa İlaç Ajansı (EMU), Oxford-AstraZeneca Covid-19 aşısının kanda pıhtılaşma riskini artırdığına dair hiçbir bulgu olmadığını açıkladı.
Avrupa’da AstraZeneca aşısını olan beş milyon kişi arasında ‘pıhtılaşma kaynaklı damar tıkanması’ vakası sayısının 30 olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Aşının yararları, risklerinden ağır basıyor. Bu vakalar incelenirken aşılama süreci devam edebilir” ifadesi kullanıldı.
JANSSEN AŞISINA ONAY
EMU, Amerikan ilaç şirketi Johnson & Johnson tarafından üretilen Janssen aşısının AB’de kullanılması yönündeki tavsiye kararına AB Komisyonu da onay verdi.
Böylece AB’de kullanım onayı alan Covid-19 aşısı sayısı dörde ulaştı.
Daha önce de PfizerBioNTech, Moderna ve Oxford-AstraZeneca aşılarına kullanım onayı verilmişti.