Soydaş bilim insanı Mehmet ebedi aleme uğurlandı

Romanya’daki soydaşların önde gelen fikir adamlarından tarih ve Türkoloji uzmanı Mustafa Ali Mehmet, bugün başkent Bükreş’teki müslüman mezarlığında toprağa verildi.

Bükreş Şehitliği içindeki müslüman mezarlığında, Bükreş Camii imamı Osman Aziz’in kıldırdığı namaz öncesi, veda konuşmaları yapıldı. Mustafa Ali Mehmet’in yakın arkadaşlarından, bilim insanı Tahsin Cemil, vefat eden bilim insanlarının yerine yenilerinin yetişmediğinden yakındı.

ONUN DEĞERİ BİLİNMEDİ

Mehmet’in ardında çok büyük boşluk bıraktığını kaydeden Cemil, ”Efendiler, dersiniz ki, ‘düşmanlarımız şunu yazıyor, bunu yazıyor.’ Ama bu değerli insanlarnı değerini bilmiyorsunuz. Özür dileyerek söylüyorum burada. Mustafa Ali Mehmet, 96 yıl yaşamışsa da, ona hak ettiği onur ve değer verilmemiştir; Romanya’da da, Türkiye’de de.” sözleriyle sitem etti. Profesör Tahsil Cemil, Mustafa Ali Mehmet’in değerinin herkesin düşündüğünden daha fazla olduğuna vurgu yaptı.

HER İSTEĞİNİ KARŞILAMAYA ÇALIŞTIK

Cenazede söz alan Türk İşadamları Derneği Başkanı Güven Güngör, Mustafa Hoca’ya hürmette kusur etmemeye çalıştıklarını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: ”Gerek büyükelçiliğimiz, gerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti, gerekse Türk İşadamları Derneği olarak kendisinin her türlü arzusunu yerine getirmeye çalıştık. Hatta tamamlamaya ömrünün yetmediği bir projemiz de vardı.”

Salgın nedeniyle az sayıda kişinin katıldığı cenaze töreni, Mustafa Ali Mehmet’in, eşinin yanına dualarla defnedilmesiyle sona erdi.

MUSTAFA ALİ MEHMET KİMDİR?

Bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Güney Dobruca’nın Pazarcık sancağında 1924 yılında dünyaya gelen Prof. Mehmet, Türk tarih ve kültürünün Romanya’da tanıtılmasında önemli çalışmalara imza atmıştı. 96 yıllık ömrüne birçok eser ve sayısız bilimsel çalışmalar sığdıran Mehmet, Türkçe ve tarih üzerine çalışmaların yanında, Kuranı Kerim mealinin Romenceye çevirisini de gerçekleştirmişti.

Ünlü tarihçi Mustafa Mehmet’in Romanya’da yetişen soydaş gençler için halk dilinde yazdığı Türk Tarihinden Sayfalar (İstoria Turcilor) adlı eser, komünist dönemde Çavuşesku’nun adının geçmediği nadir kitaplardan biri.

Ünlü bilim insanı Mehmet, 2006 yılında Türk Dünyasına Hizmet Ödülü’nü 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in elinden almıştı.