Romanya Haber

Almanya gurbetçinin hesabına erişebilecek: 1 Ocak’ta resmen başlıyor

Almanya, ülkesindeki Türk ve Türk kökenli tüm şahıslar ile tüzel kişilerin banka hesap bilgilerini ve Türkiye’deki her türlü kazanç bilgilerini bu yıl sonunda Türkiye’den alacağını “resmen” duyurdu. Almanya Maliye Bakanlığı’nın 1 Ocak 2021’den itibaren erişebileceği hesaplardan tahminen 10 milyar euroluk ek vergi bekleniyor.

Almanya, Türkiye‘nin yurt dışındaki Türkler’i dikkate almadan imzaladığı “Banka ve finansal bilgilerin otomatik paylaşımı” anlaşmasını, bu yıl sonu itibariyle yürürlüğe koyacağını açıkladı ve Almanya Maliye Bakanlığı (BMF), 1 Temmuz 2020 tarihli bir yazıyla, Türkiye’den hesap bilgilerini alacağını duyurdu.

Otomatik Bilgi Paylaşımı ile Almanya, ülkesinde yaşayan Türk ve Türk kökenli gerçek ve tüzel kişilerin, her türlü finansal bilgisine ulaşabilecek. Benzer açıklamayı İsviçre de yaptı.

HER KURUŞUMUZU BİLECEKLER

Anlaşmaya göre, Almanya’daki Türk ve Türk kökenlilerin, Türkiye’deki banka hesapları, bu hesaplara gelen her türlü banka hareketi, borsa veya diğer finansal yatırım gelirleri, finans kurumlarındaki sigorta ya da sermaye gelirleri, hesap sahibinin kimlik ve adres bilgileri, hesap özetleri, faiz- kar payı ve satış kazançları, emeklilik gelirleri, kira gelirleri Türkiye tarafından Alman Maliye Bakanlığı’na bildirilecek.

30 EYLÜL’E KADAR VERİLECEK

Almanya, corona virüsü salgını nedeniyle bilgilendirmenin 1 Ocak 2021’de başlayacağını duyurdu. 1 Ocak 2021’den sonra, 2020 yılına ait hesaplar bildirilecek. Hesap bildirimleri 30 Eylül 2021’e kadar tamamlanacak.

ALMANYA’DAKİ BEYANLARIN SAĞLAMASI YAPILACAK

Uluslararası şirketler adına vergi ve mali denetimler yapan KPMG Şirketi, konuyla ilgili müşterilerine gönderdiği Türkçe ve Almanca bilgi notunda şunları aktardı: “Federal Merkezi Vergi Dairesi, iletilen veri kayıtlarını filtreleyecek ve yurt içinde yaşayan vergi mükelleflerini vergi numaralarıyla eşleştirecek. Sonra bilgiler ilgili vergi dairelerine iletilecek. Orada, Türkiye’deki gelirlerin Almanya’daki vergi beyanlarında geçerli beyan edilip vergisinin ödenip ödenmediği incelenecektir. Bilgiler sadece 2020 için olmaktadır. Ancak bilgiler önceki yılların hesap bakiyeleri ve gelirleri konusunda saptamayı da sağlar. Kuşku bulunduğunda maliye daha önceki yılların geliri hakkında tahmini değer biçebilir.”

Şimdiye kadar 50 ülkeyle Otomatik Bilgi Paylaşımı sistemini başlatan Almanya, bu sayıyı bu yıl 100’e çıkarıyor. Kalan diğer OECD ülkeleri ile de önümüzdeki aylarda yeni başlama tarihleri belirlenecek.