Romanya Haber

Almanya’daki gurbetçiyi, Türkiye’deki banka hesaplarının bildirilmesi endişesi sardı

Almanya ile Türkiye arasında 3 yıl önce imzalanan otomatik ve karşılıklı bilgi alışverişi anlaşmasının, 30 Eylül’den itibaren hayata geçirileceği iddiası, gurbetçileri endişelendirdi.

Almanya’da pazar günleri yayınlanan haftalık ekonomi dergisi Euro am Sonntag, yeni sayısında önemli bir analiz yayımladı. Dergi, Almanya’nın 110 ülkeyle imzaladığı anlaşmayı uygulamaya üç yıldır direnen Ankara’nın, banka hesapları ve mal varlığına dair bilgi paylaşımına yeşil ışık yaktığını ileri sürdü.

Panaroma News‘in söz konus dergiye dayandırdığı bilgilere göre, Almanya’daki vergi daireleri, otomatik ve karşılıklı bilgi alışverişi sistemine Türkiye’yi önümüzdeki ayın sonunda dahil edecek. Sistemin aktif hale gelmesiyle Almanya’daki bir vergi dairesi, ülkede yaşayan Türk ve Alman vatandaşlarının Türkiye’deki banka hesaplarını sorgulayabilecek.

TÜRKİYE ‘ARKA BAHÇE’ OLMAKTAN ÇIKACAK

Türkiye finans ve mali varlıklar konusunda şimdiye kadar Almanya’da yaşayan Türkler için arka bahçe konumundaydı. İşsizlik ve sosyal yardımdan faydalananlar, Türkiye’de mal sahibi oluyor, ticari işlemler yapıyor, hatta memleketinde elde ettiği gelirleri Alman vergi dairesine bildirmiyordu.

GURBETÇİLER KENDİNİ İHBAR EDEBİLİR

Dergiye konuşan bazı uzmanlar, Almanya’da yaşayanların Türkiye’deki mal varlığı, banka hesapları ve ticari yatırımlarının bundan sonra sır olmayacağına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, önümüzdeki dönemde yüksek vergi cezalarının önüne geçmek için bu konuda kendini etme ihbar vakaları artabilir.

2000 yılında Türkiye’deki Merkez Bankası’nın döviz hesaplarıyla ilgili Almanya’daki partneri Dresdner Bank’ın Frankfurt merkezinde yapılan operasyon sonrasında Alman maliyesi, Türkiye’deki Merkez Bankası’na para yatıran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ‘kendinizi ihbar edin’ çağrısı yapmıştı. Çağrıya uyan çok sayıda kişi cezadan muaf olmak için kendisini ihbar etmişti.

ANKARA GURBETÇİYİ SATTI MI?

Türk hükümeti, 3 yıl önce imzaladığı anlaşmayı uygulamaktan kaçınırken, şimdi izin vermiş olması dikkat çekiyor.

Kara para aklama ve vergi kaçakçılığını önleme amacıyla Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması (AIA) 2017 yılında OECD ülkeleri arasında imzalanmıştı. Türkiye, kişilerin banka hesaplarını imzacı ülkelerin denetimine açan anlaşmaya Kasım 2017’de taraf olmuştu. Ancak MHP destekli AKP hükümeti, yurt dışında yaşayan seçmenler arasında ciddi oy kaybedeceği korkusuyla şimdiye kadar bu anlaşmayı hayata geçirmemişti.