Romanya Haber

AB, Türkiye’ye sınırlarını açmadı, uçuş planlamaları sil baştan yapılacak

Avrupa Birliği 1 Temmuz’dan itibaren dış sınırlarını Türkiye hariç 15 ülkeye açacağını duyurdu.

Euronews’in haberine göre, geçtiğimiz cuma akşamı Birlik ülkelerinin büyükelçileri tarafından oluşturulan ve uzun tartışmalara neden olan listede Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay ve bazı şartların yerine getirilmesi halinde Çin yer alıyor.

Çin’den Avrupa Birliği vatandaşlarına kapılarını açması talep ediliyor.

GÜVENİLİR ÜLKE DEĞİL

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri vatandandaşlarına yönelik kısıtlamalar ise devam edecek. İki haftada bir güncelleneceği duyrulan listeye, Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, Rusya, Hindistan ve İsrail vatandaşları da “güvenilir” ülke olarak ön plana çıkmadığı gerekçesiyle giremedi.

BAĞLAYICI DEĞİL, TAVSİYE NİTELİĞİNDE

Avrupa Birliği’nin oylamaya sunduğu liste bağlayıcı olmadığı, tavsiye hükmü taşıdığı belirtiliyor. Sınır kontrolleri üye ülkelerin sorumluluğu altında bulunuyor.

Üye ülkeler Schengen alanında serbest dolaşımdan dolayı kendi aralarında anlaşmayı kabul etti.

AB ülkeleri için listenin oluşturulması kolay olmadı, bazı ülkeler verilerin güvenirliğini sorguladı.

VAKA SAYILARI KRİTER ALINDI

Seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasında ülkelerde son 14 günde tespit edilen yeni koronavirüs vaka sayısı belirleyici oluyor. Son iki haftada kaydedilen yeni vaka sayısının 100 bin kişide 16’dan az olması talep ediliyor.

TÜRKİYE: HAYAL KIRIKLIĞI

Seyahat kısıtlamalarına ilişkin AB tavsiye kararında Türkiye’nin yer almaması, Türk Dışişleri tarafından ‘hayal kırıklığı’ olarak yorumlandı. Kararın objektif kriterlere göre verilmediğini savunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, açıklamasında ”Salgın çerçevesinde Avrupa kurumlarıyla tam ve şeffaf bilgi paylaşımına ve işbirliğine devam edecektir. Vatandaşlarımıza yönelik seyahat kısıtlaması konusunda yapılan bu yanlışlığın, en kısa sürede düzeltilmesini bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version