Arnavutluk, 1 Ocak’ta devraldığı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanlığına, Harun Çelik’i hukuksuzca Türkiye’ye deport ederek başladı. İşlem, kamuoyunda ‘insan kaçırma’ olarak nitelendirildi.
Sahte Kanada vizesi nedeniyle 5,5 aydır Tiran’da hapis yatan teknik öğretmen Harun Çelik’in, cezasının bittiği resmi tatil gününde, polis aracıyla cezaevinden alınıp alelacele havayoluyla Türkiye’ye gönderilmesi ülkede tepkiyle karşılandı.
Yapılanı ‘insan kaçırma’ olarak tanımlayan eski dışişleri bakanı Tritan Shehu, olayın Arnavutluk’un AGİT dönem başkanlığını devraldığı gün meydana geldiğine dikkat çekti. Eski bakan Shehu, kişisel sosyal medya hesabından şu görüşü paylaştı: ”Türk medyasında çıkanlara, polisin aceleciliğine ve kurumların kekelemesine bakınca yapılan işlem, kaçırmadır. Herkes tatildeyken, AGİT başkanlığının ilk gününün akşamında, bu kadar kontolsüz ve kaba davranışa maruz kalan Türk vatandaşına yapılanlar için kamuoyu resmi açıklama bekliyor.’’
YASALAR ÇİĞNENDİ, SORUŞTURULMALI
Olayı ‘illegal adam kaçırma’ olarak tanımlayan bir başka isim, eski eğitim bakanı Genc Pollo. Kişisel twitter hesabından hükümete yüklenen Pollo, ”Bu uygulamayla, temel insan hakları, Arnavutluk yasaları, tüm uygulanabilir uluslararası kriterler çiğnenmiştir. AB’ye katılım sürecinde ülkenin olumlu imajı tehlikeye atılmıştır.” ifadelerini kullandı. Halihazırda parlamento üyesi olan Pollo, bağımsız bir soruşturma yapılması için cumhurbaşkanına, ombudsmana ve savcılara çağrı yaptı.
Benzer çağrı eski dışişleri bakanı Tritan Shehu’dan geldi. Uluslararası kurumlar dahil edilerek konunun Kosova’daki gibi halkı tatmin edecek şekilde soruşturulmasını isteyen Shehu, ”O vatandaşın neyle suçlandığı hukukun işi. Beni ilgilendiren standartlara, temel haklara ve AB ile imzalanan anlaşmalara uyulması.’’ tespitinde bulundu.
TİRAN, MİT OPERASYONUNU DOĞRULAMADI
Harun Çelik’in hukuksuzca Türkiye’ye gönderilmesi, Türk medyasında MİT operasyonu olarak lanse edilmişti. Ancak Arnavut yetkililer, Türk basınıyla aynı fikirde değil. Balkan Insight portalına konuşan emniyet sözcüsü Gentjan Mualli, olayda MİT’in payına dair suskun kalmayı tercih etti. Mualli, ‘’Bu konuda açıklama daha sonra yapılacak. Şunu söyleyebilirim; Harun Çelik, sahte evrak kullandığı için yasalarımıza göre sınır dışı edildi.” dedi.
HÜKÜMET: BİZ BU İŞTE YOKUZ
Eleştirilerin odağındaki Edi Rama hükümeti, sorumluluk almadı. Balkan Insight’ın ulaştığı hükümet sözcüsü Endri Fuga, söz konusu olayın Edi Rama ile Erdoğan arasındaki sıkı dostlukla ilişkilendirimemesi gerektiğini savunarak, ”Yapılan, başbakanlık ofisiyle ilgisi olmayan, legal bir prosedür.’’ demekle yetindi
HARUN ÇELİK METRİS CEZAEVİNE KONDU
Perşembe sabaha karşı İstanbul’a getirilen Harun Çelik, cuma günü çıkarıldığı 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Edinilen bilgilere göre, Gülen cemaati mensuplarıyla irtibatı olmakla suçlanan Çelik hakkında 3 gizli tanık ifadesi bulunuyor. Çelik, söz konusu kişilerle en son 2014’te karşılaştığını söyleyerek, 2016’da eşiyle birlikte Kazakistan’a yerleştiğini beyan etti. Çelik, ddına kayıtlı telefon hattına bylock programının yüklenmiş olduğu suçlamasını reddetti.
Harun Çelik’in tutuklanmasına hükmeden sulh ceza hakimi, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesine karar verdi. Çelik, dün akşam saatlerinde Metris cezaevine kondu.