Romanya Haber

MUHALİF GAZETECİYE YÖNELİK CADI AVI ROMANYA KAMUOYUNU AYAĞA KALDIRDI: İNSAN HAKLARI MÜZAKERE KONUSU OLAMAZ!

Bükreş’te ikamet ettiği evinde 5 Aralık tarihinde gözaltına alınan gazeteci Kamil Demirkaya, savcılık tarafından serbest bırakılmış ve çıkarıldığı mahkeme hakimi, duruşmasını 14 Aralık tarihine ertelemişti.

ROMANYA HABER / Bükreş 

Erdoğan rejiminin yurt içi ve yurt dışındaki muhalif gazetecilere yönelik sürdürdüğü baskı ve cadı avının son kurbanı Bükreş’te ikamet eden gazeteci Kamil Demirkaya oldu. Demirkaya’nın Saray kontrollü yargının talebi ile Türkiye’ye iade edilmek istenmesi, Romanya kamuoyunun büyük tepkisini çekti.

Medya örgütleri, Sivil Toplum teşkilatları, politikacılar, yazarlar ve entellektüeller, ayrı ayrı yaptıkları açıklama ve destek mesajlarında iade talebine sert tepki gösterdiler. Sivil Toplum Kuruluşu Declic tarafından başlatılan “Gazeteci Kamil Demirkaya ile dayanışma” imza kampanyasına şu ana kadar 6 bine yakın Romen vatandaşı destek verdi.

Romanya Bağımsız Gazeteciler Merkezi (CJI) Başkanı Ioana Avădani

BAĞIMSIZ GAZETECİLER MERKEZİ BAŞKANI AVĂDANİ: TÜRK GAZETECİYİ NEYİN BEKLEDİĞİNİ BİLİYORUZ

Romanya Bağımsız Gazeteciler Merkezi (CJI) Başkanı Ioana Avădani, RFİ’ye yaptığı açıklamada Romen makamlarının Türkiye’nin iade talebine cevap vermemesi gerektiğini söyledi.

“Umut ediyorum ki Romen makamları imza attıkları uluslararası hukuk sözleşmelerine uyarak hukukun ayaklar altına alındığı Türkiye’nin bu talebini geri çevirirler.” diyen Avădani, “Türkiye’de gazetecileri neyin beklediğini biliyoruz. Kürt gazetesinde basit bir yazı yazdığı için terörist suçlamasıyla hüküm giyen düzinelerce gazeteci var. Zaman’daki gazetecinin de başına aynı akıbetin geleceğini tahmin ediyorum.” açıklamasını yaptı.

HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE SAYGI PLATFORMU: İNSAN HAKLARININ MÜZAKERE KONUSU OLMASINA HAYIR!..

Hak ve Özgürlüklere Saygı Platformu (RPDL)’da “Türk gazeteci Kamil Demirkaya’nın iade talebi reddedilsin” başlığıyla yaptığı açıklamada, Romen yetkililere, tabi oldukları BM ve AB uluslararası insan hakları ve ifade özgürlüğü ile ilgili sözleşmeler hatırlatılarak iade talebini reddetmeleri çağrısında bulunuldu.

Platform açıklamasında, Erdoğan rejiminin Kosova ve Moldova’daki öğretmen kaçırma hukuksuzluklarına dikkat çekilerek Romanya’da da benzer hukuksuzlukların yapılmasına engel olunması gerektiği vurgulanarak, “Romanya, İnsan Hakları ve ihlallerinin müzakere konusu yapılmasına karşı HAYIR!, demelidir” açıklaması yapıldı.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ İMZA KAMPANYASINA DESTEK SAYISI 6 BİNE YAKLAŞTI

RPDL Platformu, sosyal medya hesabından açtığı #ProtectKamilDemirkaya hashtag’ı ile Kamil Demirkaya’yı koru kampanyası başlattı. Bu çerçevede yine Sivil Toplum Kuruluşu Declic https://facem.declic.ro/campaigns/opriti-extradarea tarafından “Kamil Demirkaya ile dayanışma” imza kampanyasına destek verilmesi istendi.

Declic tarafından sürdürülen imza kampanyasına şu ana kadar 6 bine yakın Romen vatandaşı destek verdi.

Bir başka sivil toplum kuruluşu Demokrasi Savunucuları Birliği (Asociaţia Pro Democraţia) de yaptığı yazılı açıklamada Türk gazetecinin iade talebinin derhal durdurulması çağrısında bulunuldu.

ÜNLÜ ROMEN YAZARI MİRCEA CARTARESCU’DAN DESTEK MESAJI

Bu arada Romanya’nın ünlü yazarı Mircea Cartarescu da gazeteci Kamil Demirkaya ile dayanışma mesajı yayınlayarak, “Ülkesinde kendisini; işkence, hapishane hatta ölüm beklediğini bildiğimiz gazeteci Demirkaya’nın iade edilmesi kabul edilemez” dedi. Cartarescu, Declic tarafından başlatılan Demirkaya’ya destek için imza kampanyasını da imzalayarak sosyal medya (facebook) paylaştı.

Dinler tarihi uzmanı Andrei Oisteanu

TARİHÇİ ANDREİ OİSTEANU: İADE TALEBİ DURDURULSUN

Gazeteci Kamil Demirkaya ile dayanışma mesajı yayınlayan Romanya’nın ünlü dinler tarihi uzmanı Andrei Oisteanu da yaptığı açıklamada; “Ben de Türk gazeteci Kamil Demirkaya ile dayanışma içerisindeyim. Romen Adalet Bakanlığı’ndan gazetecinin iade sürecini durdurmasını istiyorum”

POLİTİKACILARDAN İADE TALEBİNE TEPKİ

AP Parlamenteri Cristian Preda ve eski Cumhurbaşkanı Traian Basescu’nun yanı sıra AP Parlamenteri Monica Macovei ve USR Partisi lideri Dan Barna’da yaptıkları ayrı ayrı açıklamalarda iade kararına tepki göstermişlerdi.