Romanya Haber

Meksika’nın Yeni Başkanı Tarifeli Uçakta 3 Saat Bekledi Ama Vazgeçmedi: “218 Milyon Dolarlık Uçağı Satacağım”

İki ay önce Meksika Devlet Başkanı seçilen Andres Manuel Lopez Obrador, bir tarifeli uçakta 3 saat beklemesine rağmen yine de başkanlık uçağını satmakta kararlı olduğunu söyledi.
Oaxaca’dan Mexico City’ye giden Obrador’ın uçağı, aşırı yağışlar nedeniyle 3 saat geç kalktı. Solcu lider, uçakta yaptığı açıklamada, “Başkanlık uçağına binmeyeceğim” dedi. Obrador, cumhurbaşkanlığı sarayını kültür merkezine dönüştürerek mütevazı bir eve taşınacağını ve başkanlık maaşını da düşüreceğini açıklamıştı.
Temmuz ayında ezici bir zafer elde ederek başkan seçilen Obrador, 1 Aralık’ta düzenlenecek yemin töreniyle Devlet Başkanlığı görevini devralacak.

LÜKS UÇAK 218 MİLYON DOLARA ALINDI

BBC’nin haberine göre, 2012’de eski Devlet Başkanı Felipe Calderon tarafından sipariş edilen lüks Boeing 787 Dreamliner uçağı iki yıl önce teslim edilmişti. Uçağın 218,7 milyon dolara alındığı açıklamıştı. Uçak, teslim alındığı dönemde bir ülke liderinin kullandığı en modern ve en fonksiyonel uçak olarak tanımlanmıştı. Andres Manuel Lopez Obrador, devlet yönetiminde tasarruf vadederek seçim kazanmıştı.

İki ay önce Meksika Devlet Başkanı seçilen Andres Manuel Lopez Obrador

‘BU KADAR YOKSULLUK VARKEN LÜKS UÇAĞA BİNMEYE UTANIRIM’

Andres Manuel Lopez Obrador dün Büyük Okyanus kıyısındaki Huatulco’dan başkente gitmeye çalışırken uçakta bekleyen yüzlerce yolcudan biriydi. Reuters haber ajansına göre Obrador, niçin başkanlık uçağına binmeyeceğini açıklarken “Bu kadar yoksulluğun olduğu bir ülkede lüks bir uçağa binmekten utanırım. Artık bu kadar saçmalık yeter. Kibirli davranan siyasetçilerin iktidarı uzun sürmez” dedi.

Andres Manuel Lopez Obrador’un başkanlık uçağına binmemesi sosyal medyada hararetli şekilde tartışıldı. Obrador’un başkanlık uçağına binmemesini eleştirenler de oldu. Alejandro Aguilar adlı bir kişi “Cumhurbaşkanı’nın uçakta beklemesi doğru değil. Zaten satın alınmış olan uçağı kullanması gerekir” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYINI KÜLTÜR MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRME VAADİ

Obrador, cumhurbaşkanlığı sarayını kültür merkezine dönüştürerek mütevazı bir eve taşınacağını ve başkanlık maaşını da düşüreceğini açıklamıştı.
***
TÜRKİYE’DE DURUM FARKLI: HANGAR DOLDU, TAM 16 UÇAK; YILLIK BAKIMI 26 MİLYON

Türkiye’de devletin hava filosu, Katar’dan alınan ve Erdoğan’ın ‘hibe’ dediği uçakla birlikte 16 araca ulaştı. Bu süper lüks filoda, İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi’nin kullandığı uçak da var, Tunus’un devrik diktatörü Zeynel Abidin bin Ali’nin kullandığı uçak da; Ankara’dan Los Angeles’e aralıksız uçabilen iş jeti de var, maliyeti 185 milyon dolara mal olan uçak da.
Öte yandan kullanmaya yetkili “seçilmişlerin” sayısı başkanlık sistemi ile 29’dan 18’e indi, yani kullanıcılar azalmasına karşın, hava aracı sayısı arttı. Oysa Sağlık Bakanlığı’nın 80 milyon kişinin acil sağlığı için elindeki hava filosu sadece 4 uçak, 19 helikopterden oluşuyor.
Devletin envanterindeki hava filosunun büyüklüğü ve özellikleri 2015 yılına kadar resmen açıklanmadı. İlk resmi bilgi, Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde kurumun 2015 yılı faaliyet raporuna yansıdı. Raporda 11 uçağın Başbakanlık mülkiyetinde olduğu ifade edildi. Devlet filosu ile ilgili en ayrıntılı bilgi ise Başbakanlık’ın 2016 Faaliyet Raporu’nda görüldü. Buna göre Başbakanlık hava araçları havuzunda 11 adet uçak ve 3 adet helikopter bulunuyor.

HANGAR DOPDOLU

Uçaklar ve helikopterler; Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki devlet hangarında tutuluyor. 2013 yılında hizmete açılan hangar, 22 bin 858 metrekare alan üzerinde kurulu. Uçak ve helikopterlerin bakım ve park işlemleri burada gerçekleştiriliyor. Uçakların uçuş operasyonları ve ikram hizmetleri; Türk Hava Yolları personeli tarafından gerçekleştiriliyor. Uçakların bakımları ise THY Teknik AŞ personeli tarafından yapılıyor.
 

Exit mobile version