Romanya Haber

‘Cezaevindeki Çocuk Sayısı 700’ü Geçti, Bu Zulme Bir Son Verin!’

Cezaevlerindeki kadın ve çocukların mağduriyetlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyan Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, 2017’de cezaevinde 560 olan çocuk sayısının 700’ü geçtiğini söyledi.
Beştaş sosyal medyadan konuya duyarlılık için “Kasım 2017’de genel kurulda 560 çocuğun cezaevlerinde anneleriyle kaldığını söyledikten sonra bugün sayı 700’ü geçti. Bebeklerin, çocukların yeri cezaevleri değildir. Verdiğimiz kanun teklifi kabul edilirse çocuklar çocukluklarını yaşayabilecek. Bu zulme son verin…” mesajını paylaştı.
TBMM’de bir konuşma yapan Beştaş, “Çözüm üretilmemesi gereken bir mesele. 1 yaşında 128 bebek var. 2 yaşında 114 çocuk var. 3 yaşında 81 çocuk var, 4 yaşında 70 çocuk var, 5 yaşında 31 çocuk var. Bisiklete binemeyen, sadece avluda tur atmak zorunda olan çocuklar var.” dedi.
BEBEKLERİN ÇOCUKLARIN YERİ CEZAEVİ DEĞİL
Muş Milletvekili Burcu Çelik’in  kızı Asmin Mira ile birlikte cezaevinde kaldığını hatırlatan HDP Milletvekili Beştaş, “Çocukların dört duvar arasında kalmamaları, gökyüzünü görmeleri, bisiklete binebilmeleri, çocuk olabilmeleri için bir şeyler yapalım.” dedi.


6 YAŞINA GELENE KADAR İNFAZ ERTELEME KANUN TEKLİFİ MECLİSTE
Kendisi 3 ay hapiste yatan ve çıktıktan sonra cezaevlerindeki kadın ve çocukların mağduriyetlerini Meclis’e taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, cezavindeki bebekler için kanun teklifi hazırladıklarını duyurmuştu. 668 çocuğun anneleriyle cezaevinde olduğu belirtilen teklifte, çocuklar 6 yaşına gelene dek annelerinin infazının ertelenmesini önerilmişti.
Kapalı cezaevlerinin çocuğun beslenme, emekleme, tuvalet alışkanlığı kazanması gibi temel gelişim aşamaları için dahi uygun olmadığını belirten Beştaş, çimende yürümeyen, top oynamayı bilmeyen hatta tüm çocukluk haklarından mahrum edilen çocuklar için çözüm üretilmesinin ‘acil ve vahim’ bir mesele olduğunu ifade etmişti.
ARA ÇÖZÜMLER ÜRETİLEBİLİR
Ayrıca anneleri tutuklu bulunan 0-6 yaş aralığındaki çocuklar için çocukların cezaevi ortamı dışında  ilk dönem ihtiyaçlarını karşılayacak, dışarıdaki yaşıtları gibi anneleriyle birlikte olacakları tutukevlerinde kalmaları gibi ara çözüm yöntemlerinin de hayata geçirilmesi ve bu çocukların sağlıklı gelişimleri için uygun tedbirler alınması gerektiğini belirmişti.