Romanya Haber

Ab İlerleme Raporu’nda ‘Cemaat Terör Örgütü İlan Edildi’ İddiası Yalanlandı

Avrupa Birliği, havuz medyasında çıkan ‘AB ilk kez Gülen hareketini terörist olarak tanımladı’ iddialarını yalanladı. Ahval News’in ismini vermek istemeyen bir kaynaktan aldığı bilgiye göre, Salı günü açıklanacak Türkiye İlerleme Raporu’nda Gülen hareketiyle ilgili duruşu geçen yıldan farklı değil ve ‘fetö’ ibaresi yalnızca Türkiye hükümetinin iddiaları arasında yer alıyor.
Konuyla ilgili haberler ilk olarak Milliyet gazetesi, NTV ve BirGün gazetesinde yer almıştı. Kasım 2016’da yayınlanan AB raporunda Gülen hareketinden 28 yerde bahsedilmiş fakat hiçbirinde ‘terör’ ibaresi geçmemişti. Öte yandan terör örgütleri listesi oluşturmak AB ülkelerinin içişleri bakanlıklarının görevi ve Avrupa Komisyonu’nun böyle bir yetkisi bulunmuyor.
Alman Deutsche Welle’ye göre AB’nin önümüzdeki hafta yayınlayacağı Türkiye raporu, bugüne kadarki ‘en sert eleştiriler içeren’ rapor.

HAVUZ MEDYASI BUNU BİLE ÇARPITTI


Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile ilgili Salı günü açıklayacağı İlerleme Raporu’nun bugüne kadarki en sert ve en eleştirel değerlendirme olacağı bildirildi. Reuters’a adının açıklanmaması koşuluyla konuşan iki yetkili, raporu hazırlayan Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin Suriyeli mülteciler konusunda yürütülen işbirliği haricinde, insan hakları, basın özgürlüğü, yargı özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü gibi alanlarda giderek kötüleştiği değerlendirmesini yapacağını söyledi.
Reuters’ın haberine göre, AB yetkilileri, her ne kadar başta Kıbrıs olmak üzere Almanya ve Fransa gibi bazı ülkelerin itirazlarının müzakere sürecini yavaşlattığını söylese de, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından binlerce kamu görevlisinin ihraç edilmesinin Türkiye’nin üyelik ihtimalini çok ciddi şekilde azalttığını ifade etti. AB’nin, Türkiye’nin görüşünün yer aldığı bölümde geçen ‘fetö’ ifadesini çarpıtan Milliyet gazetesi ise haberi ‘Avrupa’dan sürpriz: FETÖ terör örgütü’ başlığı ile verdi.

Milliyetin haberinin detayında, ‘Avrupa Komisyonu bu çerçevede de ilk kez FETÖ’yü bir terör örgütü olarak tanımlıyor.’ yorumunda bulunan Milliyet, hemen bir alt satırda bu cümleyi yalanlayan şu ifadeye yer verdi: ”Ankara’nın bu konuda gerçekleştirmiş olduğu girişimler meyvesini vermeye başlarken, 15 temmuz darbe girişiminin arkasında FETÖ bulunduğu yönünde Türkiye’nin görüşlerine de nihayet yer veriliyor.”

Milliyet’in çarpıtmasını alıntılayan havuz ve iltisaklı medyanın da, Türkiye için bugüne kadar en sert eleştirilerin yapıldığı rapordaki ayrıntıları vermek yerine Milliyet’in çarpıttığı kısımları haber yapması dikket çekti.
AB’DEN YALANLAMA GELDİ
Avrupa Birliği, Türk basınında çıkan ‘AB ilk kez Gülen hareketini terörist olarak tanımladı’ iddialarını yalanladı. Ahval News’in ismini vermek istemeyen bir kaynaktan aldığı bilgiye göre, Salı günü açıklanacak Türkiye İlerleme Raporu’nda Gülen hareketiyle ilgili duruşu geçen yıldan farklı değil ve ‘fetö’ ibaresi yalnızca Türkiye hükümetinin iddiaları arasında yer alıyor.
SALI GÜNÜ RESMEN AÇIKLANACAK
Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile ilgili son ilerleme raporu ortaya çıktı. Avrupa Komisyonu tarafından 17 Nisan’da açıklanacak raporda, Türkiye’nin ters yönde ‘büyük adımlar’ attığı ve Ankara ile üyelik görüşmelerini ilerletmenin temelinin bulunmadığı belirtiliyor. Raporda, Ankara’nın ‘adalet, hukukun üstünlüğü, temel haklar ve ifade özgürlüğü alanlarında ciddi geri dönüşler yaşadığı’ ve ‘Avrupa Birliği’nden büyük çapta bir sapma olduğu’ ifade ediliyor.
Almanya’da haftalık Welt am Sonntag tarafından yayınlanan raporla ilgili haberde gelecekte üyelik görüşmelerinde herhangi bir ilerleme olabilmesi için Türkiye’de Temmuz 2016’dan beri süren olağanüstü hal uygulamasının kaldırılması gerektiği vurgulanıyor ve darbe girişimi sonrasında 150 bin kişinin gözaltına alındığı, 110 bin devlet memurunun görevden uzaklaştırıldığı, gözaltına alınanlar arasında 150 gazeteci, yazar ve hak savunucuları olduğu hatırlatılıyor.
‘ZİRVE, SOMUT UZLAŞMA SAĞLAMADI’
26 Mart’ta AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AKP’li  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Boyko Borissov’un ev sahipliğinde Varna’da bir araya gelmişti. AB-Türkiye ilişkilerinin konuşulduğu yemek sonrası ortak basın açıklaması yapılmış, basın açıklamasının ardından Donald Tusk gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “AB-Türkiye zirvesi, endişe duyulan noktalarda somut bir uzlaşma sağlamadı. Gelecekte bunun mümkün olmasını umuyorum. Katılım süreci de dahil olmak üzere Türkiye-AB ilişkilerini ancak bu konularda sağlanacak ilerlemeler iyileştirebilir” demişti.

Exit mobile version