Romanya Haber

Belçika Polisi Tehdit Mesajlarının Kaynağını Tespit Etti: Ip’ler Türk Konsolosluğu’na Ait

Belçika polisi 1,5 yıl süren araştırmasını neticelendirdi ve internet üzerinden gönderilen tehditlerin Türk Konsolosluğu’na ait IP adreslerinden yapıldığını tespit etti.
Belçika’da en çok satan gazetesi Het Laatste Nieuws,  eylül 2016’da Brüksel’de eski Zaman gazetesi’nde çalışan muhabire Twitter üzerinden gönderilen tehdit mesajlarının IP adreslerinin kaynağının Brüksel konsolosluğu olduğunu yazdı.
Gazetenin haberine göre, Selim Guzel (@SelimGuzel_FC) adlı Twitter hesabı üzerinden atılan mesajlar peşine düşen Belçika polisi, 1,5 yıl süren araştırmasını tamamladı.
Türkiye’nin Brüksel konsolosluğu’ndan skandal duruma ilişkin bilgi isteyen gazeteci Jeroen Bossaert, ‘Selim Guzel isimli birisini taniyormusunuz?’ sorusuna ‘Hayır. Bizde böyle birisini tanımıyoruz ve böyle birisi de biz de çalışmadı.’ cevabını aldı. Fakat kapatılan hesabın ve silinen tehdit Tweet’lerin peşine düşen gazete, ilginç bilgilere ulaştı. Selim Guzel hesabının, 27 Haziran 2016 tarihinde, “Saraybosna’da düzenlenen Avrupa İslamofobi Zirvesine katıldık. AB Bakanlığımızdan Volkan Kocagül ile beraberdik. Konu çok boyutlu, yazacağım.” şeklinde tweetler atığını tespit etti. Sözkonusu kişinin, zaman zaman Türk bakan ve diplomatlarla birlikte olduğu yerlerden Twitter’da paylaşımlar yaptığı anlaşıldı. Bu bilgileri de Türk Konsolosluğu’na soran gazeteci Jeroen Bosaert’a bu kez, ‘O polisin bileceği bir iş.’ karşılığını aldı.
Konsolosluktan aldığı cevapları ve Tweet mesajlarını polise soran gazeteci Bossaert, Selim Guzel hesabından atılan Tweet’lerin IP adreslerinin kaynağının Türkiye’nin Brüksel Konsolosluğu binası olduğunu teyit etti.
Het Laatste Nieuws’in haberi Belçika’da gündem oldu. Ülkenin De Standaard ve De Morgen gibi büyük gazeteleri başta olmak üzere tüm medya söz konusu skandalı Het Laatste Nieuws’ten alıntılayarak yayımladı.

“Zes maanden politie aan huis na dreigementen uit Turkse ambassade”

DE STANDAARD

Belgische journalisten bedreigd vanuit Turkse ambassade

Verscheidene journalisten van Turkse afkomst zijn in juli en september 2016 bedreigd vanuit de Turkse ambassade in Brussel. Dat blijkt uit politieonderzoek, zo berichten Het Laatste Nieuws en De Morgen. Het gaat om bedreigingen en intimidatie via sociale media waarbij de slachtoffers – onder anderen Mete Özturk, oud-hoofdredacteur van de krant Zaman Vandaag, en collega-journalist R. D. – gebrandmerkt werden als terroristen die meegewerkt hebben aan de mislukte staatsgreep in Turkije.
***

DEMORGEN

Belgen bedreigd vanuit Turkse ambassade

Politieonderzoek naar intimidatie leidt naar diplomaten

Verschillende Belgen en inwoners van ons land zijn in juli en september 2016 bedreigd vanuit de Turkse ambassade. Dat blijkt uit politieonderzoek. De slachtoffers – allemaal journalisten – reageren verbaasd. ‘Komt een buitenlandse overheid daar in België zomaar mee weg?’

Hoe ver wagen de Turkse overheid en haar diplomaten zich om de Turkse gemeenschap in ons land te controleren? Dat is de vraag na de resultaten van een politieonderzoek naar bedreigingen op sociale media in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije. Belgen van Turkse afkomst en een Nederlander die al jaren in België woont, dienden in juli en september 2016 klachten in tegen mensen die hen bedreigd en geïntimideerd hebben.

Uit onderzoek van de politie blijkt nu dat minstens één van de personen die de bedreigingen verstuurde, dat deed vanop een computer die in de Turkse ambassade stond.

Exit mobile version