Romanya Haber

Bizim Tavuklar ve Çiftlikbank

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ
Başlıkta geçen isimleri ben uydurmadım. Türkiye’de yeniden türeyen Saadet Zincirlerine verilen isimler bunlar. İçlerinde en fazla Çiftlikbank konuşulsa da onun gibi yüzde 45-50 kâr vaadiyle para toplayan 11 şirket var.
Çılgın Tavuklar, Maden.İm, Çiftlikmania, Ukash İnternet Hizmetleri, Skp Teknoloji Sanal Market, Cashçiftlik, Elit Çiftlik, Birlik Beraberlik Tarım Hayvancılık, Çiftlikshop, Bizim Tavuklar, Ekolium Bilişim… Her biri ötekinden daha fazla dikkat çeken isimler bulmuşlar…
KONYA HOLDİNGLERİNİN YERİNİ ÇİFTLİKBANK’LAR ALDI
Şaka gibi gelse de bu tabela şirketleri yeni Türkiye’nin hormonlu ekonomisinde kendisine yer bulabiliyor.
Birlik Beraberlik Tarım’dan Bizim Tavuklar’a, Cashçiftlik’ten Çılgın Tavuklar’a varıncaya kadar birbirinin kopyası, bir masa ile bir kasadan ibaret şirketler on binlerce kişiden milyonlarca lira topladı. Dolandırıcılık iddiaları ayyuka çıksa da para tahsilatı dolu dizgin devam ediyor.
SÜLÜN OSMAN’IN HALEFLERİ
‘Köprüyü satan adam’ olarak nam salmış Sülün Osman’ın bugünkü halefleri devletin gözü önünde aynı filmi tekrar çekiyor.
Geçmişte halkı soymak için kurulacak saadet zincirlerinde ‘holding’ ibaresinin geçmesi makbuldü. Halihazırda ‘bank’, ‘tavuk’, ‘maden’ ve ‘çiftlik’ gibi ibareler tercih ediliyor. Müşterek tarafı halkı soymak olanların yola çıkarken ‘holding’ yerine çiftlik ya da maden demesindeki değişimin ne manaya geldiğini sosyologlar araştıracaktır. ‘Babasının çiftliği’ sözünün çıkış noktası ve tedai ettirdiği diğer hissiyat da psikologların sahasına giriyor.
KONYA HOLDİNGLERİ VE JETPA
Daha ziyade insanlardaki kazanma hırsının şirketleri, sektörleri ve aileleri nasıl felaketlere sürüklediğine ve devletin mesuliyetine temas edeceğim.
1990’larda Titan zinciri vardı. Muhafazakâr camiada da Konya holdingleri türemişti. Ne bankalar ne borsa ne de döviz onlarla yarışabiliyordu. Senelik kazancın ana paranın yarısını bulacağı belirtiliyordu. Başlangıçta fabrika, otel ve hastane gibi müşahhas yatırımlar yapılsa da vakit geçtikçe bunların daha fazla para toplamak için vitrin süsü olduğu anlaşıldı. Hazır tesisler de iş bilmezlerin elinde iflas etti.
AKGÜNDÜZ YİNE DOLANDIRDI YİNE SERBEST
Fadıl Akgündüz de Jetpa ile aynı kulvara girmişti. Akgündüz, Türkiye’nin ilk yerli arabası İmza’yı imal edecekti, Siirtspor’a gol kralı Tanju Çolak’ı transfer etmişti. Yakında Avrupa Şampiyonu olacaktı Siirtspor. Ne İmza markalı araba geldi ne de Siirt şampiyon olabildi.
Jetpa battı, unvanı Fadıl Akgündüz’e ‘lakap’ olarak kaldı. ‘Jet Fadıl’ denilince dolandırılan on binlerce insan akla geliyor.
Mamafih aynı Akgündüz birkaç sene evvel Caprice Gold Oteli’nin maketi ile 1 milyar liradan fazla devre mülk sattı. Bu sefer sarık taktı, cübbe giydi, sakal bıraktı ve Cübbeli Ahmet Hoca’nın himayesine girdi. Verilen fotoğraflar prim yaptı, paralar çuval çuval geldi. Amma velakin inşaat bitmedi, Akgündüz evvela hapse girdi. 2 bin 400 sene hapis talebi ile yargılandığı davada geçen sene tahliye edildi.
MAĞDURLAR DERNEK KURDU
Mağdurlar, Caprice Golda Mağdurları Derneği’ni kurdu ki seslerini hükûmete duyurabilsinler… Bu hususta ne kadar muvaffak oldukları müphem. Zira Akgündüz dernek üyelerinin paralarını buharlaştırdığı halde elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor. İhlas Finans Mağdurları Derneği, 2001’den bu yana 450 milyon doları İhlas Holding’in patronu Mücahid Ören’den alamadı. Dava açanlardan bazıları parasını geri aldığı günü göremeden vefat etti.
Dün Titan ya da Jetpa, bugün Çiftlikbank… Gazetelerde, televizyonlarda tanıtımları yapılan bu yapıların hayal tacirliği yaptığı fark edildiğinde iş işten geçiyor. Atı alan Üsküdar’ı çoktan geçiyor. Sistemi kuranların üzerinde ne gayrimenkul ne de şirket hissesi oluyor. Şirkete ortak olduğunu zannedenler paralarını istediğinde karşılarında hala, teyze, kayın birader ya da çaycıyı buluyor.
BAKANLIK NE İŞ YAPAR?
Titan’da, Konya holdinglerinde, Jetpa’da ve bugün Çiftlikbank modellerinde hayal tacirliği yapıldığından devletin haberdar olmaması mümkün değildir. Fatura ve irsaliye olmadan iki ton patatesin bile pazarda satılmasına müsaade etmeyen devlet alenen para toplanmasına niye göz yumuyor?
Bir değil iki değil… Devlet, vatandaşın hukukunu gözetmekle mükelleftir. O kadar müessif vak’a yaşandığı halde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci -acak, -ecek babında konuşuyor. Hayal tacirliği yapan 11 şirketin teftiş ediliyormuş…
SAVCILAR NİYE SESSİZ?
Müfettişler tahkik edecek, rapor hazırlayacak, savcılar ondan sonra harekete geçecek, öyle mi? Tabiî halkın parasının hesabını soracak cesur yürek bir savcı çıkarsa… O arada Çiflikbank, Bizim Tavuklar para toplamaya devam edecek.
70 yaşında ihtiyarın tezgahını yerle bir eden, terazisine el koyan zabıtalar ve onların amirleri her ne hikmetse organize dolandırıcıların adreslerini basmıyor, kapılarını mühürlemiyor.
Kanun tüketiciyi muhafaza etme vazifesini Ticaret Bakanlığı’na vermiş. O koltukta oturan Tüfenkci de, “Çiftlikbank tek değil, onun gibi 11 tane daha var” diyorsa vatandaş derdini kime anlatacak? Sizi oraya vitrin süsü diye mi oturttular?
BİN ŞİRKETE KAYYIM ATAMAYI BİLİYORLAR
Hizmet Hareketi ile gönül bağı olduğu için bin şirkete bir gecede kayyım atamakta mahir hükûmet, mevzunun içinden çıkamıyorsa yayımlasın bir Kanun Hükmünde Kararname olsun bitsin.
Gazete, televizyon, radyo ve internet sitelerinden müteşekkil 200’e yakın kuruluşu kapatırken gösterilen cevval tavrı burada da görmek istiyoruz. Kâr hırsının mağlubu olmuş on binlerce kişi var. Suçluların kanun nezdinde hak ettikleri cezaya çarptırılmadığı her gün yeni mağduriyetlere kapı aralıyor.
Fadıl Akgündüz ve Çiftlikbank’ın kurucusu Mehmet Aydın’ın hâlâ müteşebbis edalarıyla ahkam kesmesi kabul edilemez.
KAYIPLARA KARIŞACAKLARINI BAKAN BİLİYOR
“Saadet zinciri gibi çalışıyorlar. Somut mal alım-satımı olmadan yüksek kâr vaadiyle insanları sisteme dahil ediyorlar. 3-4 ay ödeme yapıyorlar. Ondan sonra ödeme yapamayınca ortadan kayboluyorlar.”
Yukarıdaki sözleri ben sarf etmedim, bizzat Ticaret Bakanı Tüfenkci ifade ediyor. O halde bakanlık, kolluk kuvvetleri, savcılar neyi bekliyor? Herhangi bir Avrupa memleketinde böyle bir saadet zinciri kurulamaz. Aklından geçirenler olsa da hepsi hapsi boylayacağını ve kolay kolay gün yüzü göremeyeceğini bilir.
BİZİM TAVUKLAR ÖTEKİ KAZLARI YOLUYOR
Son hâdise gösterdi ki Türkiye’de devirler geçse de hayal tacirliği geçer akçe olmaya devam ediyor.
Demek ki alan razı satan razı olunca Bizim Tavuklar öteki kazları yoluyor…
Bizim Tavuklar ve Çiftlikbank gibi dolandırıcılara göz yuman iktidarın, Kanada’dan mercimek ve nohut, Sırbistan’dan et, Sudan’dan zeytinyağı ithal etmesine niye şaşırıyoruz ki!
(TR724)

Exit mobile version