Romanya Haber

Meclisten Geçen Tartışmalı Yargı Reformu Anayasa Mahkemesi Yolunda

Romanya’da yargıyı siyasi iktidarın güdümüne soktuğu gerekçesiyle üzerinde yoğun tartışmaların yaşandığı yargı reformu yasalaştı. Üç maddelik yasa paketinin iptali için hem yüksek yargı kanadı hem de cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanıyor.

Yargı paketine dair tartışmalar, Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’da sürdü. İktidarın iki ortağı sosyal demokratlar ve liberaller, sahip oldukları sayısal çoğunluk sayesinde yasa paketini Senato’dan da geçirmeyi başardı. Yasalaşan üç maddelik paket, imza için Cumhurbaşkanı Klaus İohannis’e gönderildi. Romanya yasalarına göre İohannis yasayı 10 gün içinde geri gönderebilir ya da Anayasa Mahkemesi’ne götürebilir; ya da 20 gün içinde onaylayabilir.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis

Cumhurbaşkanı Iohannis ise, paketi imzalamayacağının ip ucunu verdi. Yıllık değerlendirme toplantısında gazetecilerle buluşan Romanya Cumhurbaşkanı, yasa paketini kastederek, Romanya’nın Avrupa Birliği tarafından cezalandırılabileceğini söyledi. Iohannis, “Polonya örneğinde olduğu gibi Romanya da AB’nin yaptırımına maruz kalma riski taşıyor. Geçen yılki yolsuzluğa af kararnamesi girişiminin etkileri sürüyor.’’ ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu önceki gün yaptığı açıklamayla, yargının bağımsızlığına müdahale edildiği gerekçesiyle Polonya’nın AB’deki oy haklarını durdurabilecek maddeyi işleme koymuştu.

Öte yandan, tartışmalı yargı reformunun iptali için yüksek yargı hakimleri de harekete geçti. Yargıtay hakimleri, iptal başvurusunu görüşmek üzere, toplantıya çağrıldı.

YARGI REFORMU NELER GETİRİYOR?

Avrupa Birliği ve ABD’nin tepkilerine neden olan yasa paketi, yargı mekanizmasını yeniden yapılandırıyor. Hakim ve savcıların atama ve görev sürelerinde yapılan bir dizi değişikliğin yanısıra, hakim ve savcıları doğrudan yargılayacak özel mahkeme kurulması öngörülüyor. Bütün savcıların ataması, Hakimler Yüksek Kurulu’ndan (CSM), Adalet Bakanlığına devrediliyor.

(Kaynak: IPA ajansı)