Romanya Haber

Zaman Yazar ve Yöneticilerinin Davasında 2. Gün: Mahkeme Tüm Tutuklulukların Devamına Karar Verdi

Kapatılan Zaman gazetesinin yaklaşık 14 aydır tutuklu eski yönetici ve yazarları, dün ilk kez hâkim karşısına çıkmıştı. Bugün de devam eden duruşma İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi yerleşkesinde yapıldı.  Dünkü duruşmada aralarında Şahin Alpay, Mümtazer Türköne, Ali Bulaç, Mustafa Ünal ve İbrahim Karayeğen’in bulunduğu 18 kişi savunma yaptı. Bugün ise kalan 12 kişinin savunmasını bitirdi.
Savunmaların ardında Savcı mütalaasını açıklayarak, tutuklulukların devamını istedi. Mahkeme bunun üzerine kararını açıkladı ve tüm tutuklulukların devamına hükmetti. Mahkeme Şahin Alpay’ın cezaevi şartlarında kalmasının uygunluğunun Adli Tıp tarafından değerlendirilmesini de istedi. Davanın bir sonraki duruşması 8 Aralık’ta görülecek.
Ahmet Turan Alkan: İddianameye göre, savcı beni Nuh tufanının azmettiricisi ve propagandisti olarak da suçlayabilirdi.
Gün içindeki duruşmada ise Zaman Gazetesi yazarı Ahmet Turan Alkan savunma yaptı. “Bu iddianameye göre, savcı beni Nuh tufanının azmettiricisi ve propagandisti olarak da suçlayabilirdi. Yolsuzluğu eleştirmek nasıl oluyor da darbeye zemin hazırlamak oluyor. Cemaat mensubu değilim, asla da olmadım.” dedi.
Zaman Gazetesi davasında duruşmaya 13:15’e kadar ara verildi.
Zaman Gazetesi davasında Şahin Alpay’ın avukatı Ferat Çağıl savunmasında ise  “İddianameye göre Şahin Alpay ve diğer bazı yazarlar için temel suçlamanın Zaman’da yazmış olmak olduğu anlaşılıyor. Şahin Alpay’ın gazeteci kimliğiyle, görünen gerçeğe uygun olarak yaptığı beyanlarından suç unsuru çıkarmanın hukuken izahı yoktur.”
419 gün sonra ilk duruşma
64 sayfalık iddianamede, Mümtazer Türköne, Şahin Alpay, Ali Bulaç, Ahmet Metin Sekizkardeş, Ahmet Turan Alkan, Alaattin Güner, Cuma Kaya, Faruk Akkan, Hakan Taşdelen, Hüseyin Belli, Hüseyin Turan, İbrahim Karayeğen, İsmail Küçük, Mehmet Özdemir, Murat Avcıoğlu, Mustafa Ünal, Onur Kutlu, Sedat Yetişkin, Şeref Yılmaz, Yüksel Durgut ve Zafer Özsoy tutuklu sanıklar olarak sıralanıyor. Tutuksuz sanıklar ise Ahmet İrem, Ali Hüseyinçelebi, Süleyman Sargın, Osman Nuri Arslan, İhsan Dağı, Osman Nuri Öztürk, Lalezar Sarıibrahimoğlu, Nuriye Ural ve Orhan Kemal Cengiz. İddianamenin hazırlanması için 300 gün bekleyen gazeteciler, hâkim karşısına ilk kez 419 gün sonra çıktı.

Suçlamalar
Gazeteciler Anayasal düzeni, TBMM’yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmekle suçlanıyor. Her birinin bu suçlardan üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor. Ayrıca “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla da ayrı ayrı 15’er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Sözde kanıtlar: Yönetici olmaları ve yazı yazmaları
Gazeteci ve yazarların terör örgütü üyesi ve darbeci olarak suçlanmalarına gerekçe olarak gösterilen kanıtlar ise haberleri, yazıları veya Feza Gazetecilik A.Ş. bünyesinde yöneticilik yapmış olmaları. Özellikle de Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturması olarak bilinen ‘17-25 Aralık’ hakkında yazdıkları köşe yazıları. Bu yazılar 15 Temmuz darbesi ile de ilişkilendiriliyor.

Exit mobile version