2007’de başlayan global krizden çıktıktan sonra Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alan Romanya’ya yabancı yatırımcı akışı da büyüyerek devam ediyor. Uluslararası yabancı şirketlere verdiği hizmetlerle tanınan Nestlers Grup şefi Elena Antoneac, Romanya’ya yurtdışından yatırımcı talebinin artarak devam ettiğini, ancak yıllık yabancı çalışan kontenjanının yeterli gelmediğini açıkladı. İstatistiklere göre AB dışındaki ülkelerden gelen en çok oturum sahibi yabancıların başında; 10 bin kişiyle Moldova, 9 bin kişiyle Türkiye ve 7 bin 700 kişiyle Çin geliyor.
ZF’de yer alan haberde Antoneac, yurtdışından kendilerine yoğun yatırımcı baskısı bulunduğunu, şu anda 200 işletmenin yatırım için sırada beklediğini, fakat şirketlerin yapacakları yatırım için kendi ülkelerinden getirecekleri çalışan istihdamı konusunda bazı engeller yaşadıklarını aktardı.
Romanya’da yasal oturum sahibi 112 bin yabancı çalışan bulunduğunu aktaran Antoneac’in tespitleri şöyle:
“Romanya yasalarına göre yabancı bir çalışanın oturum alabilmesi ve devam ettirebilmesi için aylık net ücretinin en az 2.200 ley (470 Euro) olması gerekiyor. Eğer oturum sahibi şirket görevlisi yüksek eğitim mezunu ise (yönetici pozisyonunda) en az gösterilmesi gereken maaşının ise 8.800 Ley (1900 Euro) olması zorunluluğu bulunuyor.”
“Göçmen Genel Müfettişliğinin 2016 verilerine göre, Romanya genelinde 112 bin yabancı çalışanın oturum izinleri bulunuyor. Bu veri, 2105 yılına göre yüzde 8 daha fazla. Oturum izni bulunanların çoğu, Romanya’daki şirketlerde çalışmak için geliyor ve ihtiyaç duyulan kalifiye iş gücünün önemli bir kısmını dolduruyor.” diyen Antoneac’ın tespitleri şöyle: “Fakat, bütün yabancı şirketlerin ortak korkusu, AB dışından Romanya’ya gelen yabancı çalışanlara yıllık sağlanan 5.500 çalışma izni kotasının dolması. Şu anda yurt dışından bize yatırım için başvuran 200 işletmecinin dilekçesi var. Bize yatırım için muazzam bir baskı var. Fakat kalifiye iş gücü olmazsa işletmelerini ayakta tutmaları çok zor.’’ tespitlerini yapıyor.
ROMANYA, YABANCI ÇALIŞAN KOTASINI KORUYOR
Romanya’nın geçen yıl olduğu gibi bu sene de 5.500 kişilik yabancı kotasını koruduğunu belirten Elena Anonescu, bu kotanın en az iki katına çıkarılması gerektiğini ifade ederek, “Çünkü bu kota Ekim ayında dolacak. Yabancı şirketlerin talepleri dikkate alınarak yabancı istihdam kotasının yükseltilmesi gerekir” diyor.
ZF’de yer alan haberde konuyla ilgili Romanya Göçmen Ofisi’nin görüşlerine de yer verilmiş. Yetkililer, göçmen istihdamı kotasının Çalışma Bakanlığı’nın talebine bağlı olduğunu belirterek şu anda henüz yabancı çalışan kotasının dolmadığını ifade etmekle yetindiler.
TÜRKİYE, 9 BİN ÇALIŞANIYLA EN FAZLA VATANDAŞI BULUNAN İKİNCİ ÜLKE
İstatistiklere göre, Romanya’da oturum izni bulunan 112 bin yabancı çalışanın 65 bini (% 58)’i Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelenler oluşturuyor. AB ülkelerinden gelen yabancı oturum sahibi çalışanların oranı ise yüzde 42.
AB dışındaki ülkelerden gelen en çok oturum sahibi yabancıların başında da; 10 bin kişiyle Moldova, 9 bin kişiyle Türkiye ve 7 bin 700 kişiyle Çin geliyor.
Romanya’da en çok çalışan istihdam eden diğer ülke ve sıralamaları ise şöyle: Suriye (4.800), İsrail (2.800), Irak ( 2.700), ABD (2000), Ukrayna (1900), Sırbistan (1900) ve Tunus (1800) (Romanya Haber / Bükreş)