Romanya Haber

8 Ay Sonra 21 Gazeteciye Tahliye; Kalan 4 Gazetecinin Suçu Ne?

Çoğu 8 aydır tutuklu 29 gazetecinin yargılandığı davada mahkeme 21 kişiyi tahliye etti. Gazeteciler, Ufuk Şanlı, Ünal Tanık, Mutlu Çölgeçen, Davut Aydın ve Emre Soncan için ise ‘somut delil’ gerekçesiyle tutukluluğun devamına hükmetti.
29 gazetecinin yargılandığı  davada mahkeme, aralarında Atilla Taş’ın da bulunduğu 21 kişinin tahliyesine karar verdi.
İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Abdullah Kılıç, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Atilla Taş, Bayram Kaya, Bünyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Cuma Ulus, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Habip Güler, Halil İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammed Sait Kuloğlu, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Oğuz Usluer, Seyid Kılıç, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız’ın tahliyesine karar verdi.
Mahkeme tahliye kararında, “Suç vasfının ileride sanıklar lehine değişme ihtimali, sabit ikametgah sahibi olmalarını” gerekçe gösterdi. Kararda tahliye olan sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verdi.
Mahkeme diğer tutuklu sanıklar Davut Aydın, Emre Soncan, Mutlu Çölgeçen, Ufuk Şanlı ve Ünal Tanık’ın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme, bu sanıkların üzerine atılı suçları işledikleri yönünde somut delillerin bulunduğunu, tutuklama tedbirinin bu aşamada işin önemi ve ön görülen ceza sürelerinin dikkate alınarak tutukluluk hallerinin ölçülü olacağı kanaatine vardığını belirtti.
SAVCI 13 SANIĞIN TAHLİYESİNİ TALEP ETMİŞTİ
Duruşma savcısı, sanıklar Atilla Taş, Murat Aksoy, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Yakup Çetin, Abdullah Kılıç, Seyit Kılıç, Mustafa Erkan Acar, Hüseyin Aydın, Ali Akkuş, Bünyamin Köseli, Cihan Acar, Oğuz Usluer ve Yetkin Yıldız’ın tutuklulukta geçirdikleri sürenin dikate alınarak tahliyelerine karar verilmesini talep etmişti. Savcı diğer sanıkların ise atılı suçu işlediklerine yönelik kuvvetli suç şüphesini gösterir delillerin bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etmişti.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Murat Çağlak tarafından hazırlanan iddianamede, örgütün sosyal medyadaki propaganda aracı olan “fuatavni” adlı hesabının kurucusu olduğu tespit edilen ve firari olduğu gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkarılan sanık Said Sefa hakkında “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “silahlı terör örgütü yönetmek” suçundan da 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Diğer sanıklar hakkında ise “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.