Romanya Haber

Delil Kabul Edilmeyen Bylock Bahanesiyle 230 Bin Kişi Fişlendi

MİT bugüne kadar herhangi bir delil olarak kabul edilmeyen ve tutuklamalara gerekçe gösterilen 230 bin Bylock kullanıcısı tespit ettiği, bunlardan 30 bininin arandığı öğrenildi. Listede yer alan 15 bin kişinin de mükerrer olduğu belirlendi.
Diğer yandan Emniyet Genel Müdürlüğü delil olarak kabul edilmeyen ByLock fişleme listelerini arama motoru benzeri bir yazılımla 81 ilin Emniyeti’nin kullanımına açtı. Emniyet ByLock kullanıcısı olup olmadığı arama motorundan tarama yapılarak öğrenilebilecek. Türkiye’nin herhangi bir noktasında yapılacak GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgusunda da kişinin listesinde olup olmadığı belirlenecek.
15 Temmuz’dan sonra Türkiye geneli 50 bine yakın tutuklamaya gerekçe yapılan Bylock yalanında ısrar sürüyor. Hem emniyet hem re MİT söz konusu Bylock programının delil olmayacağını kabul ediyor. Birimlerine ‘Bu tek başına delil değil itiraf ettirin ‘talimatın gönderiyordu.
MİT: Raporlarımız delil değil!
MİT’in raporlarının hukuki bir değer taşımadığı Ergenekon davası kapsamında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği yazıda ortaya çıkmıştı. Yazının 2. maddesi şöyle bitiyordu: “Müsteşarlığımıza pek çok kaynaktan gelen bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi ve yorumlanması neticesinde hazırlanarak ilgili makam ve kurumlara gönderilen istihbari bilgi ve belgelerin delil olarak kullanılması da mümkün değildir.”?
Emniyet delil yok, itiraf ettirin
Diğer yandan emniyette Bylock delil olarak kabul etmiyor. Emniyet’ten tüm birimlere gönderilen yazıda, bylock listeleri kapsamında gözaltına alınanların, sıkı biçimde sorgulanması, ifadeleriyle Bylock gözaltısı evraklarının desteklenmesi gerektiği, aksi halde sadece Bylock indirme nedeniyle gözaltının mahkeme nezdinde delil olmayacağının vurgulandı. Emniyet yazısında, konuya tüm şubelerin hassasiyet göstermesi isteniyor.

Prof. Dr. Ersan Şen: MİT’in elde ettiği istihbari Bylock listesinden delil falan olmaz

Exit mobile version