Romanya Haber

Marangoz Atölyesinden 106 Ülkeye: Lego

[Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

LEGO, Danimarka’nın dünyaya hediye ettiği en önemli markalardan biri ve başarı hikâyesi 1916’ya, yani bir asır önceye uzanıyor. 7 Nisan 1891 doğumlu Ole Kirk Christiansen, yaşadığı Billund şehrinde kendisinden 4 yaş küçük bir marangoz atölyesini, henüz 25 yaşındayken satın almaya karar verir. Marangoz ustası Christiansen’in bu atölyesi 1924’te çıkan bir yangında kül olur. Ancak Usta Ole Kirk, yılmayacaktır. Sıfırdan bir atölye inşa eder. Üstelik yepyeni ürünler hayal etmektedir. 1932’de burası tahtadan yapılmış oyuncaklar üreten bir yerdir artık.
LEGO ismi nereden geliyor?
Christiansen, 1942’de bu tahta oyuncaklara bir de isim koyacaktır. Danimarka dilinde ‘iyi oyun’ ya da ‘iyi oyna’ anlamına gelen “LEG GODT” ifadesinden türeyen LEGO, böylece ortaya çıkmış olur. LEGO aynı zamanda Latince’de ‘toparlıyorum’ ya da ‘bir araya getirip birleştiriyorum’ anlamlarına da gelir. Zaten LEGO oyuncakların en önemli özelliği de küçük parçaların bir araya gelip birleşerek büyük oyuncaklar ortaya çıkarmasıdır.
Maalesef, LEGO’nun kurucusunun peşini çabucak bırakmaz ve 1942’de artık orta halli bir fabrikaya dönüşen bu oyuncak imalathânesi, yine yangında kül olur. Christiansen yine yılmayacaktır ve aynı yıl sıfırdan bir LEGO fabrikası kuracaktır. 1947 yılına gelindiğinde bu fabrikada ilk kez plastik oyuncaklar da üretilmeye başlanır. 1949’da, bugünkü LEGO bloklarına benzeyen oyuncaklar üretime girer. 1954’te LEGO ismi tescil edilirken, 1958’de ilk kez patenti alınarak LEGO’nun bir dünya markası olmasının önü açılmıştır.
İkinci nesil Christiansen
1958’de, efsanevî patron Ole Kirk Christiansen’in ölümüyle aile şirketinin başına 38 yaşındaki oğlu Godtfred Kirk Christiansen geçer. Aynı yıl, LEGO blokları bugünkü hâline gelir. İki yıl sonra küçük Christiansen, tahta blokların üretimine son vererek bir devri kapatır. O günden sonra LEGO her yıl yeni modeller ve tasarımlar deneyecektir. 1961’de ‘tekerleği icat eden’ LEGO, 1966’da ilk trenini üretir. Böylece LEGO parçalarıyla sadece yüksek binalar yapılmaz, oyuncaklara hareket de kazandırılır.
İlk Legoland başarısı
1960’lı yılların hemen başında Godtfred Kirk Christiansen, ilk Legoland’ın açılışıyla ilgili temelleri atmaya başlamıştı. LEGO fabrikası içinde LEGO figürlerinden oluşan bir sergi açmıştı ve buraya gösterilen yoğun ilgi sonrasında açık havada bu figürlerin halka gösterileceği küçük bir bahçe tasarlamayı planlıyordu. 1967’de piyasaya çıkan yapı elemanları ‘Duplo’lar, bu fikirlerin ürünüydü. LEGO’nun çıktığı şehir olan Billund’da, 7 Haziran 1968’de açılan ilk Legoland eğlence parkı, 38 bin metrekarelik bir alana yayılmıştı ve burada tamamen LEGO bloklarıyla yapılmış binalar, şehirler, doğa güzellikleri, trenler, gemiler, vinçler bulunuyordu. İlk sezonunda Legoland yaklaşık 625 bin kişi tarafından ziyaret edilir. Yılda ortalama 2 milyon ziyaretçi çeken Legoland’in benzerleri İngiltere’de, ABD’de ve Almanya’da da açılır. LEGO artık bir dünya markasıdır.
Teknoloji ve oyuncak
Bir oyuncak şirketinden beklenmeyecek şekilde inovasyona ağırlık veren LEGO, 1998’de Amerika’nın meşhur teknik üniversitesi MIT ile çalışarak bilgisayar kontrollü oyuncakları piyasaya sürer. 1999’da Fortune dergisi tarafından ‘yüzyılın en önemli ürünlerinden biri’ olarak nitelenen LEGO, büyük markalarla işbirliği yaparak Star Wars, Harry Potter gibi filmlerin oyuncaklarını da tasarlamaya başladı. LEGO bugün 106 ülkede oyuncak mağazalarının vazgeçilmezi. Şu sıralar Christiansen ailesinin 4. kuşağından Thomas Kirk Christiansen’in yönettiği LEGO’nun piyasa değeri 30 milyar dolar civarı. Aile, Danimarka’nın en zengin ailesi. Yönetim merkezi hâlen Danimarka’nın Billund şehrinde bulunan LEGO’yu Meksika ve Macaristan’daki fabrikalar üretiyor…
Exit mobile version