Romanya Haber

Merkez Bankası Eski Başkanı: Döviz Satmanın Ekonomiye Faydası Olmaz

Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz, yurttaşların Türk lirasına güvenmediğini ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Dövizlerinizi satın” çağrısının ekonomideki ‘kriz’i çözemeyeceğini söyledi.
Yeniçağ’dan Ahmet Takan’a konuşan Yılmaz, yurttaşların yaklaşık 90 milyar dolarlık tasarruf biriktirdiğini hatırlatarak, “Vatandaş güvenmiyor, çünkü devlet vatandaşının cebine koyduğu paranın satın alma gücünü bugün itibariyle yılda ortalama yüzde 7 ile 10 arasında aşındırıyor. Senenin başında cebinize koyduğunuz 100 lira ortalamada 92 liraya, 90 liraya düşüyor” dedi.

‘Yurttaşlar dövize yöneliyor’

Fiyat istikrarı sağlanamadığı için yurttaşların dövize yöneldiğini belirten Yılmaz, “Hâlâ fiyat istikrarını sağlayamadık o nedenle vatandaşın hafızasında o eski günler canlı. En küçük bir çalkantıda korkuyor dövize yöneliyor” diye konuştu.

‘Döviz satıp lira alıyorsun, iki varlık yer değiştiriyor’

Yılmaz, Erdoğan’ın “Döviz bozdurun” çağrısının bir ‘seferberliğe’ dönüşmesinin ekonomiyi kurtarmayacağını belirterek, bu çağrının varlıkların yer değiştirmesi anlamına geldiğini ve işe yaramayacağını söyledi: “Dövizinizi satıp altına yatırdığınızda ekonomiye bunun hiçbir faydası olmaz çünkü altınla dolar yer değiştiriyor. Zaten altını biz dolarla satın alıyoruz dışarıdan ithal ediyoruz. Sorunuzun cevabı; bunun ekonomiye hiçbir faydası olmaz. Kesin olarak Türkiye’de dövizi olanlar bir daha dövize dönmemek üzere giderler dövizlerini TL’ye karşılık satarlar o TL’leri de bankaya mevduat olarak koyarlar ise ve altını alanlar da bu altını yurt dışına satıp onun karşılığında döviz alıp ekonomiyi tamamen tasarrufları parasal hale getirirlerse faydası olur. Yoksa önce Türk lirası ile altın aldın veya Türk lirası ile önce döviz aldın şimdi dövizini satıyorsun karşılığında Türk lirası alıyorsun dolayısıyla iki varlık yer değiştiriyor.”

‘Türkiye’deki fabrikaları yabancılar alabilir’

Döviz kurlarının daha da yükselmesi halinde Türkiye’deki fabrikaların borçlarını ve kredilerini ödeyemediği için mülk satışı yoluna gitme ihtimalinin olduğunu belirten Yılmaz, “En önemlisi de Türkiye’de sermaye el değiştirebilir. Yani yabancılar buraya gelebilir. Türk mallarının fiyatı, fabrikalarının fiyatı kelepir olabilir, ucuza düşebilir. Öyle olur zaten kriz dönemlerinde. Yabancılar gelir fabrikaları alır ya da Türkiye’de elinde parası olan bir kesim, diğer kesimin malını alır, dolayısıyla Türkiye’de servet yer değiştirir” dedi.

‘Türk lirası değer kaybetmeye devam edebilir’

Yılmaz, döviz kurunun ne olacağına dair herhangi bir şey söylenemeyeceğini ancak mevcut durumun devam etmesi halinde Türk lirasının değer kaybetmeye devam edeceğini dile getirdi: “Türkiye’de döviz kurunun eğer bu ortam bu şekilde içerideki döviz pozisyon açığı, jeopolitik durum, ABD’deki yeni yönetimin ekonomi politikaları sonucunda faiz artırması vs.. dikkate alındığında; Türkiye’de, Türk lirası değer kaybetmeye devam edebilir diyorum.”

Exit mobile version