Romanya Haber

Türkiye’de 90’lara Dönüş Kararnamesi…

[HABER-İNCELEME: ORHAN ALTINBARAN]

Önceki gün yayımlanan ve 61 il emniyet müdürünü değiştiren kararnamenin yankıları devam ediyor. Süleyman Soylu’nun, Efkan Ala’nın yerine içişleri bakanı olmasının ardından çıkması beklenen kararname nihayet önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararname birçok önemli ayrıntı içeriyor. Bunların başında da “90’lara dönüş sinyalleri” vermesi bulunuyor. Bu, 90’ların hem fail-i meçhullerle dolu karanlık günlerine dönüş hem de 28 Şubat benzeri bir tasfiye anlamına geliyor. Yeni ekibin ortak özelliği, ‘Cemaat ve Kürt düşmanları’ndan oluşması. Eski İçişleri Bakanlarından Mehmet Ağar, geçtiğimiz günlerde TBMM 15 Temmuz Darbe Komisyonu’na yaptığı açıklamada, “Şimdi bakıyorum, son 10-15 günde yine bizim zamanımızdaki eski dönemlere göre bir yapılanma görüyorum” demişti.
Son kararname, Türkiye’nin en karanlık 10 yılı olarak bilinen terör ve fail-i meçhullerle dolu 90’lara dönüş tartışmalarını alevlendirecek gibi. HDP’li belediye başkanlarının gözaltına alınması, belediyelere kayyum atanması ve teşkilatlara polis operasyonları düzenlemesi ile sertleşen politikaların artarak devam edeceği görülüyor. Artık 90’ların kadroları veya onların devamı sayılabilecek aynı düşüncelere sahip daha genç bir kuşak iş başında.
‘EMNİYETTE VURUCU TİM İŞBAŞINDA’
“Ergenekon’un emniyet ayağı neredeyse tam kadro görevde” şeklinde özetlenebilecek kararname, bundan sonra özellikle Doğu ve Güneydoğu’da daha şahin bir sürecin yaşanacağı işaretlerini veriyor. Kararnameyi ‘vurucu tim işbaşında’ diye nitelemek mümkün. Bu kadro aynı zamanda ‘illegal çalışmaya meyilli’ bir kadro.
1991’de Ünal Erkan’ın emniyet genel müdürü oluşu ve 92’de istihbarat dairesine Halil Tuğ’un atanması ile birlikte başlayan yapılanmaya benzer bir oluşum dikkat çekiyor. Buna, Süleyman Soylu’nun kararnamesi demek çok fazla doğru olmaz. Belli bir istişari mekanizmanın varlığı göze çarpıyor. Eski polis başmüfettişi Hasan Yiğit’in Terörle Mücadele (TEM) Daire Başkanı olması, Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’ın Emniyet Genel Müdür Yardımcısı yapılması ve Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Yusuf Güngör’ün yerini koruması ile ‘istişare heyeti’nin tamamlandığı ifade ediliyor.
Alınan bilgilere göre bu isimler, ’derin çevrelerle’ ilişkileri bilinen emniyetçiler.
EMNİYETTE 28 ŞUBAT ZİHNİYETİ KALDIĞI YERDEN…
Yeni TEM Daire Başkanı Yiğit’in, son kararnamede Adana İl Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Osman Ak’ın ‘has adamlarından’ biri olduğu iddia ediliyor. 28 Şubat dönemi emniyet teşkilatının en önemli figürlerinden Osman Ak (Mehmet Ağar gibi o da 15 Temmuz Darbe Komisyonu’nda dinlenecekler listesindeydi), Ünal Erkan ve Halil Tuğ tarafından oluşturulan yapılanmanın da kilit isimlerindendi. Şimdi onun yerini Hasan Yiğit’in alacağı konuşuluyor.
Özellikle merkez teşkilatındaki tasfiyeler, önemli dairelere ve bazı Güneydoğu illerine yapılan atamaların bu ‘akıl’ tarafından üretildiği görüşü hâkim. Diyarbakır, Hakkâri, Şırnak, Siirt, Tunceli, Batman, Bingöl, Şanlıurfa, Muş, Gaziantep, Kilis, Ardahan, Elazığ emniyet müdürleri değişti.
Polis başmüfettişliğinden Özel Harekât Daire Başkanlığı’na getirilen Selami Türker’in de çevresinde “Kürt düşmanı” olarak bilinmesi bu görüşü destekleyen unsurlardan. Koyu ülkücü bilinen Türker, aynı zamanda Cemaat nefreti ile de tanınıyor. İstihbarat Daire Başkanı olan Akın Karatay da aynı şekilde ‘derin bağlantıları’ olduğu iddia edilen polis müdürlerinden.
Yine polis başmüfettişliğinden Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Tacettin Aslan, başmüfettişlikten Hakkâri Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Suvat Dilberoğlu, başmüfettişlikten Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Mahmut Çorumlu, Beşiktaş Adile Sadullah Mermerci Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) Müdürlüğü’nden Kilis Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Günter Şenses, Aksaray’dan Erzurum Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Mehmet Aslan ve Aksaray POMEM Müdürlüğü’nden Elazığ Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Doğan Cangül de bu ekiple birlikte zikredilen polisler. Mevcut Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan’ın da bu ekibin bir parçası olduğu öne sürülüyor.
Hakkari Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Suvat Dilberoğlu’nun adı, 28 Şubat’ın önemli olaylarından Türkbank ihalesi ve işadamı Korkmaz Yiğit meselesinde de gündeme gelmişti. Kendini ‘ülkücü’ olarak tanıtan Dilberoğlu’nun Hakkâri performansı merak konusu olacak.
TELEKULAKÇILARIN ÖNÜ AÇILDI
28 Şubat’ın efsane polis şeflerinden Adil Serdar Saçan’ın teknik takip büro amirliğini yapan ve “Saçan’ın telekulağı” olarak tanınan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Cengiz Demircan, son kararname ile Strateji Daire Başkanı oldu. Demircan, 11. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de korumalığını yapmış bir isim.
1999’da dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ile birlikte Gülen Cemaati aleyhine raporlar yazan ve soruşturma yürüten Osman Ak, Adana Emniyet Müdürü oldu. Yine aynı ekipte yer alan Zafer Aktaş da 17 yıl sonra il emniyet müdürü yapıldı. Polis Başmüfettişi Aktaş, Muş Emniyet Müdürlüğü’ne atandı.
Exit mobile version