Romanya Haber

Balkan Rotası Kapalı Kalacak, Sınırlar Güçlendirilecek!

Viyana’da düzenlenen Batı Balkanlar Konferası, yedi ay önce Almanya ve Yunanistan’ın davet edilmediği toplantı ile çok tartışılmıştı. Başbakan Merkel ve Yunan mevkidaşı Çipras’ın da katıldığı yedinci zirvede Balkan rotasının kapalı kalması, birliğin dış sınırlarının korunması ve üçüncü ülkelerle geri kabul anlaşmaları yapılması yönündeki fikir birliğine varıldı.
Avusturya’nın inisiyatif aldığı ve yedi toplantının beşinin Viyana’da düzenlendiği ‘Batı Balkanlar Konferansı’nda mülteci krizine ilişkin gündemler masaya yatırıldı. ‘Sınırların açık kalmasının’ savunulduğu Brüksel kararları döneminde Balkan rotasını kapatarak inisiyatif alan Avusturya ve Balkan ülkeleri, birlik politikasını kendi kararlarına yaklaştırmış oldu. Yunanistan’ın çağrısına rağmen Doğu Avrupa ülkelerinin karşı çıktığı sığınmacıların ülkelere kontenjanla dağıtılması planı ise rafa kalkmış gibi gözüküyor.
Şubat ayındaki konferansa davet edilmeyen Almanya ve Yunanistan’ın Başbakan seviyesinde katılım sağladığı konferansta Balkan rotasının kapalı kalması, birliğin dış sınırlarının korunması ve üçüncü ülkelerle geri kabul anlaşmaları yapılması yönünde fikir birliğine varıldı. Zirveye katılan ve son seçim yenilgileri ile ‘sığınmacı krizinde zamana geri çevirmek istediğini’ söyleme noktasına gelen Angela Merkel ‘Avrupa Birliği (AB) kaçak göçle mücadelede ilerleme kaydetti. Bir yıl öncesine kıyasla durum daha iyi. Hedefimizin kaçak göçü mümkün olduğu ölçüde durdurmak olması gerekiyor’ dedi. Alman Başbakan her ay belli sayıda kalma izni almış sığınmacıyı ülkesine kabul edeceğini açıkladı.
Başbakan Merkel, kalan mültecilerin gelecek perspektifine ihtiyacı olduğu ancak başvurusu kabul edilme şansı olmayanların da geri gönderilmesi gerektiğini söyledi. Merkel bu bağlamda Kuzey Afrika ülkeleri, Afganistan, Pakistan, Mısır ve  diğer Afrika ülkeleri ile de Türkiye ile yapılan anlaşmanın benzeri anlaşmalar yapılabileceğini ifade etti.
‘SINIRLAR DAHA İYİ KORUNSUN’
Konferansın ev sahibi Avusturya Başbakanı Christian Kern AB sınırlarının korunmasına yönelik ‘Avrupa’ya kimin geleceğine kaçakcılar değil biz karar vermeliyiz’ dedi.
AB Sınır Koruma Ajansı Frontex’in Yunanistan’ın Makedonya ve Arnavutluk sınırının denetlenmesinde de görev yapması, görevli polis sayısının 1500’e çıkarılması konusunda görüş birliğine varıldığı belirtildi. Kern, Nijer, Mali ve Mısır gibi ülkelerin ciddi desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da toplantıda yer alırken zirve öncesinde yaptığı açıklamada, “Balkan güzergâhının kaçak göç için kapalı kalmasını siyasi ve pratik olarak güvence almalıyız” dedi. Karayoluyla Avrupa’ya gitmek isteyenlerin kullandığı Balkan güzergahı geçen mart ayında kapatılmış ve sadece yanlarında geçerli belge ve pasaportu olanların sınırlardan geçişisine izin verilmeye başlanmıştı.
Batı Balkanlar Konferansı’na ev sahibi Avusturya ve Almanya’nın yanı sıra Yunanistan, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Arnavutluk, Macaristan, Bulgaristan, Makedonya ve Romanya’nın liderleri katıldı. Zirve daha önce birer kez Berlin ve Paris’te de toplanmıştı.
SIĞINMACI AKIMINDA SON DURUM NE?
Geçtiğimiz yıl 1 milyondan fazla sığınmacının geldiği Avrupa’da ana rota 885 bin sığınmacının geldiği Yunanistan hattı olmuştu. 145 bin sığınmacı ise Akdeniz üzerinden İtalya’ya ulaşmıştı. Birleşmiş Milletler ve Frontex’in bu yılın ilk sekiz ayına ilişkin verdiği bilgilere göre Avrupa’ya ulaşan sığınmacı sayısı 317 bin 218 oldu. Eylül 2015’de Macaristan’ın sınırları kapatmasının ardından Mart 2016’da da Makedonya-Yunanistan sınırı kapatılmıştı.
BERLİN ZAMAN