Romanya Haber

‘Terörün İslam’la İlgisi Yok, Siyaset Etkisindeki Her Din Şiddete Meyleder’

Flensburg Avrupa Üniversitesi’nden Protestan Teoloji Profesörü Ralf K. Wüstenberg yaşanan terör olaylarının İslam’la hiç bir ilgisinin olmadığını kaydetti. İrlanda çatışmalarında Hıristiyanlığın olumsuz rolünü de örnek veren Prof. Dr. Wüstenberg, “İslamcı terörün İslam’la hiç bir ilgisi yoktur. Politika enstrümanlaştırırsa her din şiddete meyledebilir” tespiti yaptı.
Protestan teoloji profesörü Ralf K. Wüstenberg, “Terörün İslam’la hiç bir ilgisi yok. Politika enstrümanlaştırırsa her din şiddete meyleder” dedi. Flensburg Avrupa Üniversitesi’nde (Europa-Universität Flensburg) Protestan teolog olan Prof. Dr. Wüstenberg, Hıristiyanlığın İslam’dan öğrenebilecekleri üzerine “Teslimiyet olarak İslam” (Islam als Hingabe) adlı bir kitap kaleme aldı. Yeni kitabı ve İslam’ın terörle anılması üzerine Flensburger Tageblatt gazetesine bir röportaj veren Prof. Dr. Wüstenberg, “İslam çok fazla enstrümanlaştırılıyor” dedi.
Prof. Dr. Wüstenberg İslam’la ilgili tecrübelerini “Teslimiyet olarak İslam” (Islam als Hingabe) kitabında derlemiş.
Protestan Teoloji Profesörü Ralf K. Wüstenberg yaşanan terör olaylarının İslam’la hiç bir ilgisinin olmadığını kaydetti. İrlanda çatışmalarında Hıristiyanlığın olumsuz rolünü de örnek veren Prof. Dr. Wüstenberg, “İslamcı terörün İslam’la hiç bir ilgisi yoktur. Politika enstrümanlaştırırsa her din şiddete meyledebilir” tespiti yaptı.

400 din dersi öğretmen adayının okuduğu Flensburg Avrupa Üniversitesi’nin hocası Prof. Dr. Wüstenberg, 2013 ile 2014 yılları arasında Cambridge’teki Muslim College’e misafir öğretim görevlisi olarak davet edildiğinde, orada, “karanlık bir din” olarak çizilen ile hiç bir ilgisi olmayan bir İslam’la tanıştığını belirtiyor. Prof. Dr. Wüstenberg bu noktadaki tecrübelerini “Teslimiyet olarak İslam” (Islam als Hingabe) kitabında sayfalara dökmüş (Gütersloher Verlagshaus yayınevi).
İRLAN’DA ÇATIŞMASINDAKİ HIRİSTİYANLIĞIN RESMİ, İSLAM’A ÇİZİLENDEN FARKLI DEĞİL
Prof. Dr. Wüstenberg’le bir röportaj yapan Flensburger Tagesblatt, Würtenberg’in kitabıyla ilgili “Flensburglu teolog Profesör Ralf. K. Wüstenberg yeni kitabında, Hıristiyanlığın İslam’dan neler öğrenebileceğini yazdı” tabirini kullandı. İslamla diyaloğun günümüzde çok zorlaştığını hatırlatarak, “günümüzde neden bir birimize karşı anlayış geliştiremiyoruz” diye soran gazeteye Prof. Wüstenberg, önemli tespitlerle cevap verdi. Wüstenberg, “İslam çok yoğun şekilde enstrümanlaştırılıyor. Bunu aslında Hıristiyanlıktan da tanıyoruz. Örneğin ben, kuzey İrlanda’daki çatışma ile ilgili Hıristiyanlığın bir resmini çıkarmaya çalışsam, benzer zorluklara çarpacak ve kendime soracaktım: Böylesi bir din diyalog kurmaya nasıl yetenekli olabilir? Bu nedenle de, biz Hıristiyanlar bir dinin içeriğiyle meşgul olmalıyız ve cephe, perde arkasına bakmalıyız” dedi.
 İSLAM’LA ORTAK BİR ÇİZGİMİZ VAR
Aktüel problemler konusunda Hıristiyanlara önemli görevler düştüğünü belirten Wüstenberg, örneğin “merhamet” kavramının, empatik bir diyalog yapabilmek için önemli bir konu olduğunu kaydederek, “Yani bir diyalog ki; tamamen bilgiler üzerinden yürüsün. Bizim ortak bir çizgimiz var: İman, Tanrı, Merhamet” dedi. İslam’la ilişkilerin neden gerilimler üzerinden şekillendiği sorulan profesör, “Çünkü biz onu rakip bir din olarak görüyoruz. Teolojik perspektifte bile çoğunlukla bu düşünce var. Bu da korkuları körüklüyor. Bunun yerine merak ve empatiyi geliştirmeliyiz” dedi.

İslam’la ilişkilerin neden gerilimler üzerinden şekillendiği sorulan profesör, “Çünkü biz onu rakip bir din olarak görüyoruz. Teolojik perspektifte bile çoğunlukla bu düşünce var. Bu da korkuları körüklüyor. Bunun yerine merak ve empatiyi geliştirmeliyiz” dedi.

POLİTİKA KULLANIRSA HER DİN ŞİDDETE MEYLEDEBİLİR!
Günümüzde yaşananlar yüzünden dinlere karşı çekinceli davranan insanlara mesajı sorulan Prof. Dr. Wüstenberg, “İslamcı terörün İslam’la hiç bir ilgisi yoktur. Bizim Müslümanlarla birlikte, terör ve dinin farklı şeyler olduğunu ve eğer politika enstrümanlaştırırsa her dinin şiddete meyledebileceğini göstermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Her dinde bir tür teslimiyet olduğu halde kitabında İslam için neden “teslimiyet” (Hingabe) başlığını seçtiği sorulan Profesör, “İslam” kelimesinin tercümelerinden birinin de “teslimiyet” olduğunu, İslam’ın somut şekilde, “Allah benden ne istiyor ve günlük olarak ne yapmalıyım” sorularına cevap verdiğini kaydetti.
HIRİSTİYANLIK İSLAM’DAN NELER ÖĞRENEBİLİR?
“Hıristiyanlık İslam’dan ne öğrenebilir” sorusuna ise Wüstenberg, “Tanrının güzelliğinin çok farklı bir form hatırlatmasını, yaratılışın büyük birliğini. Ayrıca büyük bir maneviyat alanını, günlük inanç ve ibadetleri. Yani Tanrı’nın referans alındığı bir yaşam fikrini. Bu son sorularla ciddi şekilde meşgul olmayı da. Bizler daha çok evimizin parasını ödemeyi falan düşünüyoruz, ama daha büyük sorular da var” cevabını verdi.
ZİVER ERMİŞ – KÖLN