Cuma gecesi yaşanan askeri darbe girişimine tüm dünyadan tepki yağarken Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da bir açıklama yayınlayarak gelişmenin ‘şok edici’ olduğunu söyledi. Kalkışmayı en sert şekilde kınadığını belirten AP Başkanı, şiddetin asla barışçıl bir siyasi geçiş sağlayamayacağın ı ve toplumdaki sosyal kırılmaları tamiri güç bir şekilde derimleştireceği ni kaydetti. Darbe girişimini başarıyla bastıran Türk hükümetine de uyarılarda bulunan Schulz, yaşanan vakanın demokratik sistemi çiğnenmesi ve ifade hürriyeti ile temel hakların kısıtlanması için istismar edilmemesini istedi. AP Başkanı Schulz, “Stratejik ortak olmanın yanı sıra AB üyeliğine aday bir ülkede tek adam yönetimi ve keyfi kararlar kabul edilemez.” dedi. Acilen hukukun üstünlüğüne, tama anlamıyla kuvvetler ayrılığına ve temel haklara tam saygıya dönüşü beklediklerini vurguladı.
Darbe soruşturması hukuka uygun olmalı
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) 15 Temmuz darbe girişiminin başarılı bir şekilde bastırıldığını ve devam eden süreçte hukuka ve insan haklarına saygı duyulması gerektiğini açıkladı. Uluslararası bağımsız kurum, önceki gün yayınladığı mesajda darbe girişiminin ve onu takip eden vahşetin etkin bir şekilde soruşturulması ve bütün sorumluların ‘adil mahkemelerde hukukun karşısına çıkarılması gerektiğini’ belirtti.
Bazı hükümet yetkililerinin kullandığı idam cezasının tekrar getirilmesi yönündeki tehlikeli ifadelere dikkat çeken Af Örgütü, bu uygulamanın bizzat ülke tarihindeki darbe yönetimlerine ait bir araç olduğu hatırlatmasında bulundu. Açıklamada bu ‘geriletici adımın’ durdurulmasının gereğine değinen kuruluş, meşru muhalefet üzerindeki baskıların kalkması gerektiğini kaydetti. Türk yetkililere seslenen örgüt; hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü, insan hakları ve yargının bağımsızlığı gibi ana kriterleri sağlama tavsiyesinde bulundu.
Öte yandan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) da bilginin serbest akışının sağlanması gereğine dikkat çekti. Yeni Şafak için çalışan fotomuhabir Mustafa Cambaz’ın öldürülmei nedeniyle üzüntülerini ifade eden AGİT Basın Özgürlüğü temsilcisi Dunja Mijatovic, “Cambaz’ın ölüm haberi nedeniyle derinden üzüldüm.” dedi. Gazeteciliğin gittikçe zorlaşan bir meslek olduğunu belirten Mijatovic, “Kriz zamanlarında yetkililer, gazetecilerin güvenliğini sağlamak ve bilginin serbest dolaşımını sağlama almak zorunda.” diye konuştu.
NYT: Erdoğan baskıyı artıracak
Dünyaca ünlü New York Times gazetesi, darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidara muhalif olanlar üzerindeki baskıyı arttırdığını ve bu durumu bir fırsata çevirmek istediğini yazdı. Erdoğan’ın kanlı girişim için “Allah’ın bir lütfu” ifadesi kullandığına dikkat çeken gazete, Cumhurbaşkanı’nı n ülkedeki baskıyı daha da arttırmak için daha takıntılı ve intikamcı bir tavır sergileyeceğinin görüldüğünü yazdı. Haberde darbe girişimin ardından Erdoğan yönetiminin 3 bine yakın ordu mensubunu tutukladığına, 2 bin 745 hakimin de görevden alındığına dikkat çekildi.